Sverige vil øge NATO-samarbejde

En aftale om indsættelse af NATO-soldater trækker Sverige et skridt væk fra landets officielle neutralitet. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

NATO kan fremover indsætte hurtig indsatsstyrke i det neutrale Sverige, hvis regering godkender et forslag. Forsvarsminister afviser, at samarbejdet er et skridt mod NATO-medlemskab.

En aftale om indsættelse af NATO-soldater trækker Sverige et skridt væk fra landets officielle neutralitet. Den svenske regering skal i nær fremtid beslutte om en aftale skal gennemføres. Det oplyser Sveriges forsvarsminister Karin Engström (Moderaterna) til det svenske nyhedsbureau TT ifølge Svenska Dagbladet.

– Der kan komme en regeringsbeslutning i nær fremtid, siger hun.

Med den såkaldte værtslandsstøtteaftale skal Nato skal kunne gennemføre øvelser i Sverige, hvor værtslandet skal sørge for, at vedligehold og logistik fungerer.

Inden NATO-styrkerne kan gå ind i Sverige, skal Rigsdagen dog godkende aftalen. Rusland har det seneste år øvet angreb på svenske mål, og tidligere i år indvillige Sverige i, at NATO-fly må overflyve svensk luftrum med radarfly. Det svenske forsvarsforlig fastslog i foråret, at Sverige skal nærme sig NATO yderligere men uden den udvidelse af samarbejdet, som den kommende aftale lægger op til. Det møder kritik fra Miljöpartiets forsvarsordfører, Peter Rådberg.

– Dette øger spændingen i Østersøen, i stedet for det modsatte, siger han i følge Svenska Dagbladet.

Forsvarsministeren understreger, at NATO-soldaterne først kan gå ind i landet efter svensk ønske. Hun afviser, at en aftale er et skridt mod et svensk medlemskab af forsvarsalliancen.

//News Øresund

Powered by Labrador CMS