Vælter ind efter Eriksen-kollaps
- Mange har set, hvad det betyder, når nogen træder til med hjælp, siger national chef i Røde Kors, Marie-Louise Gotholdt, som er glad for, at den ulykkelige hændelse i Parken har et positivt efterspil
Flere danskere har fået øjnene op for værdien af at kunne førstehjælp.
I ugerne efter Christian Eriksens kollaps i Parken har Røde Kors fået hele tre gange flere forespørgsler på førstehjælpskurser end på en almindelig måned.
Det fortæller Marie-Louise Gotholdt, national chef i Røde Kors, i en pressemeddelelse:
- At førstehjælp kan redde liv, har vi alle nok været bevidste om, men indtil 12. juni har det været på et abstrakt plan for langt de fleste af os. Den aften så vi direkte på tv, hvad det betyder, når nogen træder til med hjælp efter et hjertestop, og vi så, at tid er afgørende. Det tror jeg har givet mange et behov for selv at kunne handle og for at sikre sig viden om førstehjælp, siger Marie-Louise Gotholdt.
Fra 45 til 148
Især personer over 20 år har tilmeldt sig
Helt præcist 148 forespørgsler fra arbejdspladser til organisationens førstehjælpskursus er det blevet til i ugerne efter, at herrelandsholdet slog ring om deres ven, som fik hjertemassage på græsset i Parken.
På en gennemsnitlig måned er tallet 45.
For private var antallet af tilmeldinger 1938 i juni i år, mod 1708 i samme måned sidste år og 1255 året før.
Især antallet af personer over 20 år, som tilmelder sig et førstehjælpskursus af andre årsager, end at de er ved at tage kørekort, er steget, nemlig fra knap 700 i juni sidste år til næsten 1000 tilmeldinger samme måned i år.
Tal med børnene
Den generelle anbefaling er, at førstehjælpskurser er for deltagere fra 14 år og opefter, men Marie-Louise Gotholdt anbefaler, at man taler med sine børn om, hvad førstehjælp er, og hvorfor det er vigtigt at træde til med hjælp.
- Rigtig mange børn så med den aften og fornemmede voldsomheden i det, der foregik på skærmen og de efterfølgende dage. Selv om fx hjertemassage først er muligt at give fra en vis alder og størrelse, og det selvfølgelig aldrig skal være et barns ansvar at give hjertemassage, så kan man sagtens fortælle sine børn, hvordan de kan hjælpe, hvis de oplever, at nogen falder om, for eksempel med hjertestop.
Og det er at kalde på hjælp, få fat i en voksen og ringe 112.
- Børn forstår godt et budskab, der hedder kald på hjælp, siger Marie-Louise Gotholdt og understreger, at det gælder for alle.
- Det vigtigste er at gøre noget. Alle kan redde liv, og hvis ingen gør noget, er udfaldet givet på forhånd.