Uskyldig fange afvist af retten

En mand sad frihedsberøvet i næsten halvandet år, fordi politiet havde forvekslet ham med en anden

Offentliggjort Sidst opdateret

En 28-årig mand, der sad uberettiget varetægtsfængslet i 466 dage i en sag om drabsforsøg i bandemiljøet, skal ikke have yderligere erstatning.

Det afgør Retten på Frederiksberg torsdag.

Statsadvokaten besluttede i 2020 at tilkende manden 995.000 kroner i erstatning for den fejlagtige frihedsberøvelse - men hans advokat, Jane Ranum, mente ikke, at det var nok.

Rigtig groft

- Det er rigtig, rigtig groft, det, der er sket her, sagde hun efter løsladelsen i 2019.

Derfor klagede hun til Rigsadvokaten, som dog ikke ændrede afgørelsen, og hun indbragte derefter sagen for Retten på Frederiksberg.

Manden blev oprindeligt varetægtsfængslet i december 2017. I marts 2019 - lige inden dommen i en langvarig straffesag om drabsforsøg - blev den 28-årige løsladt. Politiet havde forvekslet ham med en anden, lød begrundelsen.

Fik tidligt tip

Tiltalen og den fejlagtige fængsling hvilede især på et foto taget i en automatisk trafikkontrol på Tagensvej i København.

Advokat Jane Ranum har tidligere fortalt om baggrunden for kravet om en større erstatning. Nemlig at politifolk allerede i 2017 af kolleger havde fået tip om, at personen på fotoet kunne være en anden.

Undervejs i forløbet har Statsadvokaten i København beklaget, at forsvareren ikke straks blev orienteret om den interne tvivl.

Torsdag blev der afsagt dom i sagen om erstatning til en 28-årig mand, som sad fejlagtigt varetægtsfængslet i halvandet år for drabsforsøg i bandemiljøet. (Arkivfoto).
Torsdag blev der afsagt dom i sagen om erstatning til en 28-årig mand, som sad fejlagtigt varetægtsfængslet i halvandet år for drabsforsøg i bandemiljøet. (Arkivfoto).

KØBENHAVNS POLITI

Københavns Politi er Danmarks største politikreds målt på antallet af indbyggere, antallet af medarbejdere og på aktivitetsniveau i forhold til antallet af hændelser og anmeldelser.

Geografisk omfatter politikredsen København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner med i alt ca. 800.000 indbyggere.

Der er ca. 3.300 medarbejdere i Københavns Politi, heraf ca. 2.370 politiuddannede medarbejdere, ca. 90 politikadetter og ca. 180 juridiske medarbejdere ved anklagemyndigheden. Hertil kommer kontorfunktionærer og øvrige faggrupper.

Mere end 600 medarbejdere har deres daglige gang på Politigården i København. Herunder den centrale ledelse, administrationen, vagtcentral og servicecenter samt flere øvrige politiafdelinger. Politikredsens øvrige personale er fordelt over mange bygninger i hele politikredsen.

Kilde: Københavns Politi
Powered by Labrador CMS