Ung kvinde død efter ætsningsskader

Nanna Kirstine Dahl døde lørdag efter følgevirkninger af ætsningsskader, hun pådrog sig, mens hun var i et bosteds varetægt. Politiet efterforsker sagen, og eksperter definerer det som omsorgssvigt

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV 2 Kosmopol

Nanna Kirstine Dahl havde Downs syndrom, infantil autisme og var uden sprog, og derfor boede hun på det privatejede bosted HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted. 

Det betalte Hvidovre Kommune 3,6 millioner kroner om året for, fordi Nanna Kirstine Dahl havde behov for døgnpasning, hvor hun blev fulgt tæt dag og nat. 

Et såkaldt paragraf 108-tilbud.

Alligevel blev hun søndag den 28. april om morgenen fundet på sin stue med alvorlige ætsningsskader på kroppen og smurt ind i egen afføring. 

Lige siden svævede hun mellem liv og død på Rigshospitalet, fordi de massive ætsninger af hendes hud førte til akut nyresvigt med tilstødende komplikationer, hvorfor hun har måttet ligge i kunstig koma. 

Lørdag døde Nanna Kirstine Dahl.

Politiet efterforsker sagen

TV 2 Kosmopol kan fortælle om forløbet efter at have set Nanna Kirstine Dahls sundhedsjournal, ligesom en tidligere overlæge på brandsårsafdelingen på Rigshospitalet har vurderet sagen efter at have læst journalen. 

TV 2 Kosmopol har også talt med Nanna Kirstine Dahls forældre og flere medarbejdere fra bostedet, der har været tæt på hændelsen.

Nordsjællands Politi oplyser til TV 2 Kosmopol, at politikredsen efterforsker sagen.

Med stor alvor

Socialtilsyn Hovedstaden ser på sagen med stor alvor:

”Det er dybt ulykkeligt, at den kvindelige beboer er afgået ved døden. Vi tager sagen meget alvorligt, og vi har indkaldt ledelsen af tilbuddet til møde på onsdag. I forvejen var det et botilbud, vi fulgte tæt, og det er klart, at denne hændelse skærper vores bekymring. Borgerens handlekommune har politianmeldt tilbuddet, og politiets efterforskning må vise, hvad der ligger bag den tragiske episode. Uanset hvad burde det ikke kunne ske, og vi kommer til at følge op med tilbuddet,” skriver tilsynschef Dan Holmgreen i en mail til TV 2 Kosmopol.

Hverken Nanna Kirstine Dahls forældre eller Hvidovre Kommune har kunnet få forklaret omstændighederne, der kunne føre til de alvorlige skader.

Derfor valgte kommunen at indgive politianmeldelse, forklarer de til TV 2 Kosmopol.

Mor er rystet

Nannas Kirstine Dahls mor, Lone Dahl Jensen, er rystet og dybt forarget over HabitusHusets ageren i sagen.

- Vi har ikke fået nogen som helst forklaring på, hvad der er sket. Bostedet siger bare, at de ikke ved, hvad der er sket. Det er meget skræmmende at opleve, at man som mor ikke kan få en forklaring på, hvad der er sket med ens barn, sagde hun til TV 2 Kosmopol få dage før sin datters død.

Sagen forfærder eksperter – herunder Ida Marie Mundt, der er lektor i specialpædagogik hos Københavns Professionshøjskole. 

Hun kalder sagen “super alvorlig” og mener, at ansvaret for ulykken ligger hos HabitusHuset.

- Det er jo et uheld, som ikke må ske. Der er tale om omsorgssvigt. Og jeg synes, at det er stedet, der har begået det svigt. Det er rammerne og rutinen i huset, der gør, at det her er sket, siger hun til TV 2 Kosmopol.

TV 2 Kosmopol har gentagende gange siden den 26. maj – altså i over en uge – forsøgt at få en kommentar fra HabitusHusets direktør, Martin Godske, men han har ikke ønsket at kommentere sagen. 

Han mener spørgsmålene er ”for borgerrettede”.
HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted er en del af en privat bostedskæde med 25 botilbud og dagtilbud spredt over hele landet.

Powered by Labrador CMS