Udvist for terrortrusler kan havne i tre forskellige lande
Hvis hverken Rusland, Ukraine eller Georgien vil modtage sindssyg mand, kan han ende på tålt ophold.
Selv om en sindssyg mand onsdag er blevet udvist af Danmark på grund af voldsomme trusler om terror, er det ikke sikkert, at han også faktisk forlader dansk jord.
En dom til udvisning betyder nemlig ikke automatisk, at man så også udsendes.
Spørgsmålet om udsendelse af Danmark bliver først relevant i det øjeblik, en domstol sætter en stopper for den 32-åriges anbringelse på en psykiatrisk afdeling.
Når anbringelsen ophører, bliver det op til udlændingemyndighederne at se på, om udsendelse også praktisk kan lade sig gøre.
Tre lande er en mulig destination for den 32-årige, der er statsløs, nemlig Rusland, Ukraine og Georgien.
Manden blev født i Moskva i det gamle Sovjetunionen, men er ikke russisk statsborger. Som niårig blev han familiesammenført med sin mor, der to år tidligere var kommet til Danmark.
Såfremt intet andet land vil tage imod den 32-årige, kan han ende på såkaldt tålt ophold med meldepligt i Center Sandholm.
De nærmeste er moren og søsteren, der begge bor i Danmark. Angiveligt kender han ingen i de tre relevante lande.
– Det vil være en vanvittig handling at sende ham ud af landet til en uvis skæbne. Selv om han taler en smule russisk, vil han ikke kunne begå sig, sagde advokat Peter Hjørne forleden til retten.
Efter dommen om anbringelse og udvisning noterer anklager Anders Larsson sig, at retten er nået frem til det resultat, som anklagemyndigheden havde bedt om.
– Det er en meget alvorlig sag med en mand, som man ikke kan være i tvivl om, er alvorligt syg, siger Anders Larsson til Ritzau.
– Signalet er, at det får konsekvenser, når man begår alvorlig kriminalitet.
– Det er meget indgribende at blive udvist og at blive anbragt et sted uden at vide, hvornår man kan komme ud, tilføjer han.
Først kom den 32-årige med sine trusler om terror på Facebook. Men da han var blevet anholdt og varetægtsfængslet, fortsatte han kursen med de grove ord.
Dels i breve til søsteren og til politiet, og dels i e-mails skrevet på en telefon til Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg.
/ritzau/