Skoleelever afpresset
På en skole i Skanderborg bliver elever afpresset på det sociale medie Snapchat. Skolelederen vurderer, at det er et stigende problem
Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND
'Jeg ved en masse om dig. Send nogle billeder af dig selv, ellers afslører jeg dig.'
Trusler som denne har elever på Gyvelhøjskolen i Skanderborg modtaget over det sociale medie Snapchat, skriver TV2 Østjylland.
Beskedernes afsendere er anonyme, og ifølge skolens leder, Pia Weedfald Hansen, har de gennem de seneste par år set en stigning i antallet af elever, som modtager ubehagelige beskeder som denne.
- De er blevet bedre til at snyde, hacke og lave falske profiler, siger Pia Weedfald Hansen, som er skoleleder på Gyvelhøjskolen.
Ifølge Pia Weedfald Hansen gør skolens personale alt, hvad de kan, for at hjælpe eleverne. Men problemet er svært at komme til livs.
- Jeg synes, det er frygteligt. Tilliden til sine medmennesker forsvinder for eleverne. Hvis jeg kunne gøre noget for at stoppe det, ville jeg gøre det. Men vi bliver lidt efterladt på perronen med hensyn til, hvad man gøre, siger hun.
Ringede og bad om hjælp
En aften oplevede Pia Weedfald Hansen, at en elev fra skolens 8. klasse ringede til hende og bad om hjælp, fordi eleven havde modtaget en truende besked fra en anonym Snapchatbruger.
Afsenderen bad eleven om at sende billeder af sig selv, hvis ikke eleven ville have afsløret sine hemmeligheder.
- Jeg skyndte mig at sige, ’du har ikke noget, der kan deles. Vi passer på dig’. Og så sagde jeg, at eleven skulle skynde sig at blokere vedkommende. Og det her er bare det seneste eksempel. Jeg synes, at vi har mange eksempler på det, siger skolelederen.
Ikke alene
Eleverne på Gyvelhøjskolen er ikke alene om at blive krænket digitalt.
Ifølge Ida Hilario, som er børnefaglig konsulent ved Børns Vilkår, ringer mange børn til Børnetelefonen for at få hjælp anonymt, når de har været udsat for lignende episoder.
- Børnene bliver bange og skamfulde, fordi det er svært for dem at gennemskue, hvad der kommer til at ske. De kan føle, at de selv gør noget forkert og de går i mange tilfælde med det selv, siger Ida Hilario.
Ifølge Børns Vilkår er de fleste børn, der ringer ind om digitale krænkelser, herunder afpresning, i alderen 13-15 år. Men nogle er også helt ned til ti år.