Sådan forebygger du indbrud i ferien

Aftaler med naboen har stor effekt

Offentliggjort

Nabohjælp og indbrudsforebyggelse

Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud ved at skabe illusionen af, at et hjem er beboet, eksempelvis ved at parkere en bil i en tom carport.

Aktive nabofællesskaber skaber større tryghed og livskvalitet sammenlignet med alarmer og overvågningskameraer, ifølge en undersøgelse fra Roskilde Universitet.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Hver anden borger er involveret i nabofællesskaber, der skal forhindre indbrud, som eksempelvis Nabohjælp.

Det viser ny undersøgelse, der er foretaget af Roskilde Universitet for Det Kriminalpræventive Råd og nabohjælpsalliancen Bo trygt.

- Tyvens værste frygt er at blive set, og derfor bliver områder med meget aktivitet fravalgt, fortæller Julie Kofoed, der er kommunikationskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd.

Kan snyde tyven

Ifølge hende forebygger nabohjælp op mod hvert fjerde indbrud, fordi naboen kan være med til at snyde tyven ved eksempelvis at parkere sin bil i naboens ellers tomme carport.

I 2023 var juli den måned, hvor der forekom flest indbrud, så netop sommerferien er højsæson for indbrud. Derfor anbefaler Julie Kofoed, at man laver aftaler om "feriehjælp" med sine naboer.

- Nabohjælp handler om at passe på hinanden. Det indebærer, at man er opmærksom og reagerer, hvis noget virker mistænksomt, siger hun.

Skaber mere tryghed

Undersøgelsen viser, at indbrudsforebyggende nabofællesskaber skaber mere tryghed og livskvalitet end eksempelvis alarmer og overvågningskameraer.

Naboen kan eksempelvis sende beskeder om, at alt er okay, lyder et af rådene i pressemeddelelsen.

Derudover kan man smide lidt affald i skraldespanden udenfor eller gå en runde om huset for at se, om alt er o.k. Det handler om at få huset til at se beboet ud, lyder det.

Tyven går efter disse hjem

- Naboerne deler også med hinanden, hvis man har været udsat for indbrud, eller har haft et indbrudsforsøg. For så giver man hinanden mulighed for et forhindre endnu et indbrud, siger Julie Kofoed.

Ifølge undersøgelsen kan Nabohjælp være med til at genskabe tilliden, hvis man har været udsat for indbrud og er utryg for at opleve det igen.

Indbrudstyvene går ifølge Julie Kofoed især efter hjem, der ser mørke og forladte ud og som er lette at bryde ind i.

Powered by Labrador CMS