Risiko for spejlglatte veje

DMI udsender risikovarsel

Der er risiko for meget glatte veje
Der er risiko for meget glatte veje
Offentliggjort Sidst opdateret

Der er udsendt et risikovarsel fra DMI, Danmarks Meteorologiske Institut.

Det går på, der - på grund af forventet snefald - er risiko for isslag i store dele af landet. 

"Isslag medfører risiko for et stort antal uheld med personskade til følge. Færdsel, kørende såvel som gående, er forbundet med stor risiko for skade", oplyser DMI.

Det forventes at komme i morgen omkring klokken 13. 

Det er dette område, der er fare for isslag.
Det er dette område, der er fare for isslag.

Isslag

  • Isslag kan være meget farligt, da det gør veje – og alle andre overflader – spejlglatte at færdes på.
  • For at isslag kan dannes, stilles der store krav til atmosfærens sammensætning. Der skal være koldt ved jordoverfladen, og varm luft skal komme ind i de højere luftlag -ind over det kolde bundlag. Med denne lagdeling af luften kan regndråber fra det varme lag falde ned gennem et koldt lag sidst i faldet mod overfladen.
  • I særlige tilfælde bliver regndråberne kølet af til underafkølede dråber på deres rejse ned gennem det kolde bundlag. I en underafkølet dråbe er vandets temperatur under nul grader, men trods det ikke frosset til is. Når disse dråber rammer jorden eller en anden overflade fryser de omgående til is, og danner et lag helt klart is på overfladen. Da dråberne falder på hele overfladen, bliver der lynhurtigt dannet et helt sammenhængende lag af klar is på hele overfladen, og så bliver det meget glat at færdes på.

Kilde: DMI

Område: Fyn, Lolland Falster, Sydvestsjælland, Billund, Odder, Trekant området, Sydøstjylland, Silkeborg, Samsø, Vestjylland, Næstved, Vordingborg, Kalundborg, Herning og Ikast-Brande.

Powered by Labrador CMS