Politiet rejser sag mod museum

Drægtig hoppe fik sår som følge af GPS-halsbånd, der sad forkert. Det affødte kritik af koncept med vilde dyr

Østjyllands Politi har nu afsluttet efterforskningen af Molslaboratoriets dyrehold i Mols Bjerge. I et tilfælde er der rejst en sag om overtrædelse af dyrevelfærdsloven, oplyser Naturhistorisk Museum Aarhus, der står bag laboratoriet.
Offentliggjort Sidst opdateret

Østjyllands Politi har rejst en sag mod Molslaboratoriet i Østjylland for overtrædelse af dyreværnsloven.

Det oplyser museumsdirektør Bo Skaarup fra Naturhistorisk Museum Aarhus, der står bag laboratoriet med hold af heste og kvæg i Mols Bjerge.

Et GPS-halsbånd har siddet forkert på en drægtig hoppe, og det resulterede i sår og skarvemærker.

- Vi er faktisk enige i, at der er et kritisabelt forhold i forhold til GPS-halsbåndet, der sad længere tid på den drægtige hoppe end ønskværdigt, siger Bo Skaarup.

Fejlvurdering

Museet har tidligere været ude og beklage episoden og kaldt det en "fejlvurdering".

Fejlen bestod ifølge museumsdirektøren i, at man ventede nogle dage med at fjerne GPS-halsbåndet, der sad skævt, indtil hesten havde folet.

Sagen affødte heftig kritik på især sociale medier, og museets koncept om rewilding kom under kraftig beskydning.

Flere sager

Det blev forstærket af, at der også var en anden sag hos det nærliggende Naturstyrelsen Kronjylland.

Her døde flere kvæg af sult, og det har siden ført til en sigtelse mod Naturstyrelsen Kronjylland for overtrædelse af dyrevelfærdsloven.

Bo Skaarup hæfter sig ved, at Østjyllands Politi har undersøgt en lang række anklager mod Molslaboratoriet, som opstod i kølvandet på sagen om den drægtige hoppe.

- Jeg er rigtig glad for, at der samlet set ikke er forekommet oplysninger, der kan medføre sigtelse for overtrædelse af dyrevelfærdsloven - med undtagelse af forholdet med hoppen og GPS-halsbåndet, siger han.

Står til bøde

Overtrædelsen udløser ifølge museumsdirektøren et bødeforlæg mod museet. Her vil man nu søge juridisk rådgivning i forhold til, om man vil gøre indsigelse eller acceptere bøden.

Sagen har givet ridser i lakken for museets omdømme og har i det hele taget været en ubehagelig oplevelse, fortæller Bo Skaarup.

- Vi har haft dyr under vildere forhold end sædvanligt siden 2016. Og vi har hidtil aldrig haft anmærkninger for vores dyrehold.

- Vi skal selvfølgelig lære af den her sag, og de bekymringer, der er rejst for hele rewilding-tankegangen, skal vi selvfølgelig tænke ind i formidlingen fremover, siger han.

Powered by Labrador CMS