Sundhedsministeren vil stoppe farlige læger

En lovpakke skal gøre det lettere at fratage læger deres autorisation, hvis de truer patientsikkerheden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det skal være nemmere at stoppe læger, der fejlbehandler patienter og udsætter dem for fare.

Det mener sundhedsminister Sophie Løhde (V), som vil fremsætte en lovpakke i Folketinget, der skal styrke tilsynsmyndighedernes mulighed for at skride ind over for blandt andet læger.

– Det er ingen hemmelighed, at vi har set for mange uheldige sager, hvor styrelsen ikke har grebet hurtigt nok ind over for læger, der har været til fare for patienterne, siger Sophie Løhde til Ritzau.

– Derfor ønsker jeg at få strammet reglerne, så Styrelsen for Patientsikkerhed får de nødvendige værktøjer, der skal til for at stoppe de farlige læger og sundhedspersoner, siger hun.

Blandt andet kunne TV 2 i september dokumentere, hvordan en dansk psykiater fik frataget sin autorisation i Norge, efter han havde misbrugt sin stilling til at opnå sex med en patient.

Han flyttede til Danmark og blev ansat i Region Midtjylland, hvor han nåede at være ansat i ti måneder, inden Sundhedsstyrelsen greb ind. Det skete først, da psykiateren blev sigtet for overgreb på en psykisk syg patient.

Sophie Løhde mener, det skal være nemmere at fratage en læges autorisation midlertidigt, som betyder, at lægen ikke længere kan arbejde som læge og dermed ikke kan fejlbehandle patienter.

Her lægger ministeren blandt andet op til, at det såkaldte “farekriterium” strammes. I dag skal man være i “overhængende fare” for patienterne, men med lovpakken skal det være nok at være “til fare” for patienterne.

– Jeg synes, det er noget underligt noget, at man tidligere har ladet læger fortsætte sit arbejde til trods for, at de har været til fare for patientsikkerheden, siger hun.

Samtidig skal det også være nemmere at indskrænke sundhedspersoners autorisationer, så de ikke længere må udskrive bestemte lægemidler eller behandle visse patientgrupper.

Sundhedsministeren forventer, at lovpakken vil blive fremsat i løbet af foråret, og at reglerne vil træde i kraft 1. juli 2016.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS