Nu skal Britta Nielsens børn for retten

Svindeldømte Britta Nielsens søn og døtre blev idømt fængselsstraffe sidste år. De vil frifindes i landsret

Britta Nielsens tre børn vil frifindes for hæleri
Britta Nielsens tre børn vil frifindes for hæleri
Offentliggjort Sidst opdateret

Britta Nielsen svindlede sig igennem en årrække til 117 millioner kroner i Socialstyrelsen.

En stor del af de penge gik til hendes børn, døtrene Jamilla Hayat og Samina Hayat og sønnen Jimmy Hayat.

Retten i Glostrup idømte i juli sidste år de tre børn fængselsstraffe for groft hæleri.

Den fandt det bevist, at børnene måtte have indset, at det var sandsynligt, at værdierne stammede fra et kriminelt forhold, og havde accepteret det.

Mandag begynder ankesagen i Østre Landsret, hvor børnene vil frifindes. De nægter sig skyldige.

Troede det var arv

I byretten forklarede børnene, at de troede, pengene blandt andet kom fra den arv, som faren efterlod ved sin død i 2005.

Den arv var dog kun på 290.000 kroner.

Millionerne, der blev overført fra Britta Nielsen til de tre børn, gik til alt fra værdifulde heste og dyre biler til grunde i Sydafrika.

Retten tilsidesatte forklaringerne, og lagde vægt på de store beløb over en lang periode samt værdien af hestene og bilerne, der blandt andet omfattede en Range Rover og en Audi A4.

Britta Nielsen og hendes mand havde desuden haft en almindelig økonomi, bemærkede retten.

Blev dømt ved byretten

Samina Hayat blev idømt tre år og seks måneders fængsel.

Jimmy Hayat fik to år og seks måneders fængsel, mens Jamilla Hayat fik den mildeste straf på halvandet års fængsel.

Advokat Jan Schneider, der repræsenterer Jimmy Hayat i sagen, vil ikke gætte på, hvad udfaldet af ankesagen bliver, men han forventer, at landsretten går ind til sagen med "åbne øjne".

- Målet er frifindelse, og jeg forventer selvfølgelig, at landsretten ser på beviserne med åbne øjne. Allerede i byretten var der enighed om, at der ikke er nogen beviser for, at børnene havde en viden om, at de her penge stammede fra kriminalitet.

- Det gør det selvfølgelig til en ret principiel sag i forhold til, hvor meget børn har mulighed for at stole på deres forældre, når de modtager gaver. Det ser vi frem til at få landsrettens afgørelse på, siger han.

Svindlede Socialstyrelsen

Britta Nielsen blev i februar 2020 idømt seks et halvt års fængsel for svindlen mod Socialstyrelsen, der stod på gennem 25 år.

Ifølge retten fik børnene sammenlagt cirka 50 millioner kroner. Flest fik Samina Hayat, der blev dømt for groft hæleri for cirka 37,2 millioner kroner.

Ankesagen kommer til at forløbe over ni retsdage i Østre Landsret, mens der også er fundet to reservedage. De sidste dage er i oktober. (Arkivfoto).
Ankesagen kommer til at forløbe over ni retsdage i Østre Landsret, mens der også er fundet to reservedage. De sidste dage er i oktober. (Arkivfoto).

Pengene blev blandt andet brugt på heste og et ophold på det anerkendte stutteri Schockemöhle i Tyskland.

I byretten forklarede hun blandt andet, at hun ikke havde indblik i økonomien bag den dyre hestesport.

Ankesagen ventes at forløbe over ni dage og slutte 5. oktober.

Her er senere års sager om økonomisk kriminalitet

* 65-årige Britta Nielsen blev 18. februar 2020 idømt seks et halvt års fængsel for svindel for 117 millioner kroner i Socialstyrelsen.

* Stifteren af lysvirksomheden Hesalight, Lars Nørholt, blev 24. januar 2019 ved Retten i Roskilde idømt syv års fængsel for bedrageri for 351 millioner kroner. Dommen blev senere stadfæstet i Østre Landsret og Højesteret.

* Ejendomsinvestoren Steen Gude fik i 2014 seks års ubetinget fængsel for økonomisk kriminalitet. Hans forbrydelser gik blandt andet ud over den islandske bank Glitnir og ejendomsselskabet Stones Invest.

* Erhvervsmanden Stein Bagger fik i 2009 en dom på syv års fængsel, da han tilstod svindel for over 800 millioner kroner i IT Factory, som endte med at gå konkurs.

* Ejendomsmægleren Bjørn Stiedl fik i 2009 seks års fængsel for i 1990’erne at have tømt selskaber, der havde en samlet skattegæld på omkring 330 millioner kroner.

* Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen fik i Østre Landsret en dom på seks års fængsel i 2008. Riskær blev dømt for bedrageri over for en familiefond på 210 millioner kroner.

* Fem personer blev i 2004 dømt for at have tømt 214 selskaber for 320 millioner kroner i et kompleks, der var døbt Fischer-sagen.

Den tidligere advokat Poul Fischer, advokat Henrik Vinten og den tidligere direktør i Amager Vekselererfirma Jens Ehlert Lassen fik syv års fængsel.

Revisor Frank P. Frederiksen blev idømt seks års fængsel, mens den tidligere toldembedsmand Orla Rasmussen fik fængsel i fem år og seks måneder. To andre fik delvist betingede domme.

* I 2002 fik Kurt Thorsen og Rasmus Trads henholdsvis seks og fire år bag tremmer. Sagen var kendt som PFA-sagen, hvor de to stod bag falske dokumenter for 3,6 milliarder kroner.

Kilder: Finans, TV2 og Ritzau.

Powered by Labrador CMS