Nu er det slut for Peter Madsen

Tirsdag træder en ny lov i kraft, som skal forhindre livstidsdømte i at skabe nye relationer uden for fængslet

Nu er det slut for livstidsdømte som Peter Madsen at date på nettet, mens de sidder i fængsel
Nu er det slut for livstidsdømte som Peter Madsen at date på nettet, mens de sidder i fængsel
Offentliggjort Sidst opdateret

Der er slut for livstidsdømte at finde kærligheden uden for murene.

Fremover må de ikke logge på datingfora og indlede nye relationer.

Eller udveksle breve med personer, de ikke kendte før deres dom.

En ny lov betyder, at livstidsdømtes rettigheder indskrænkes.

I de første ti år af afsoningen må de ikke indgå i nye relationer.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) begrunder indgrebet med hensynet til retsfølelsen:

- Livstidsdømte og forvaringsdømte skal ikke kunne bruge vores fængsler som datingcentral eller medieplatform til at prale af deres forbrydelser, siger han.

- Det krænker ikke kun ofre og pårørende, men også retsfølelsen hos øvrige borgere, hvis dem, der har begået nogle af de allerværste forbrydelser, frit kan bruge tiden i fængslet på at date eller skrive om deres ugerninger på sociale medier. Det sætter vi nu en stopper for.

Vedtaget i år

Lovforslaget blev fremsat af ministeren i november sidste år. 25. januar blev det vedtaget.

Det har blandt andet været historier om unge piger, der har indgået relationer med livstidsdømte, som ligger til grund for loven.

For eksempel har Peter Madsen indgået adskillige forhold med piger og kvinder under afsoningen.

Han dræbte den svenske journalist Kim Wall i sin ubåd.

Men indgrebet er blevet kritiseret af blandt andre Dignity - Dansk Institut Mod Tortur.

Det er ifølge et høringssvar "meget betænkeligt", at regeringen som reaktion på få sager vedrørende nogle få livstidsdømte, begrænser alle livstidsdømtes rettigheder.

Advokater er skeptiske

Ifølge organisationen er det de indsattes fundamentale ret til at være i kontakt med omverdenen, der er på spil.

Også foreningen Danske Advokater er skeptisk.

- Danske Advokater bemærker, at livstids- og forvaringsdømte normalt ikke afsoner hele livet, og at vi derfor bør have for øje, hvilke mennesker de er, når de kommer ud, skriver foreningen i et høringssvar til Justitsministeriet.

Den nye lov fratager også de livstidsdømte muligheden for under afsoningen at komme med offentlige tilkendegivelser om den eller de forbrydelser, de har begået.

Om Peter Madsen

Allerede inden at Peter Madsen blev sigtet i sagen om drabet på den svenske journalist Kim Wall, er der blevet skrevet meget om den danske opfinder, raket- og ubådsbygger. Han er født i 1971, og inden han blev sigtet i en af Danmarks-historiens mest spektakulære drabssager, var han kendt som en mand, der sigtede mod stjernerne.

Drømmen om at nå ud i rummet har angiveligt fulgt Peter Madsen siden barndommen, og hans drømme om rumfart førte til et årelangt samarbejde med Kristian von Bengtson og foreningen Copenhagen Suborbitals, der har arbejdet på at sende et menneske ud i rummet gennem friviligt arbejde og donationer.

Konflikter skilte dog de to mænd ad, hvilket fik Peter Madsen til at stifte Raketmadsens Rumlaboratorium, beliggende på Refshaleøen Han har også været medlem af Dansk Amatør Raket Klub og Aurora Projekt Group, hvor han har specialiseret sig i raketmotorer, skriver Ritzau.

Ritzau har også fortalt, at Peter Madsen gennem årene har designet og bygget mere end én ubåd. Den mest kendte af dem alle er UC3 Nautilus, og navnet på den er gået verden rundt i forbindelse med sagen om Kim Wall.

Blandt de mere opsigtsvækkende ting, Peter Madsen har sagt og gjort gennem årene, må siges at være et interview, han i 2014 gav til Søndagsavisen. Interviewet førte til et portræt af manden, der år senere pludselig kunne læses i et helt nyt lys.

– Jeg håber, at jeg på sigt får en kriminel løbebane. Ikke at jeg vil røve en bank. Nej, for satan, det må ikke gå ud over nogen, lød det fra Peter Madsen, der uddybede, hvad han ville gøre istedet.

– Jeg vil gerne i al hemmelighed bygge en kæmpestor brintballon og flyve ind over København i den, mens et hav af politibiler jagter mig nede på jorden. Ballonen vil jeg lande mellem de to spir på Roskilde Domkirke, mens politiet står klar til at fange mig. Jeg ved ikke, om det bliver lige præcis det, jeg kommer til at gøre, men jeg vil gerne lave en happening af gigantiske dimensioner, sagde han med et smil til Søndagsavisen.

Kilder: Ritzau, Berlingske, Søndagsavisen.

Powered by Labrador CMS