Byggebranchens kvinder er i hælene på mændene

Sammenlignet med andre brancher ligger bygge- og anlægsbranchen i den lave ende, når det gælder løngab. Arkivfoto. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Løngabet mellem mænd og kvinder er mindre i byggebranchen i forhold til gennemsnittet, viser ny opgørelse.

I gennemsnit er danske kvinder 16,9 procent bagud på løn i forhold til deres mandlige kolleger. I bygge- og anlægsbranchen ser billedet ikke helt så sort ud. Her halter kvindernes lønninger kun 8,8 procent efter mændenes, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Det viser den nyeste opgørelse over løngab mellem kønnene, som Danmarks Statistik hvert år leverer til EU”s statistikbureau, Eurostat. Det såkaldte “Gender Pay Gap” fungerer som en indikator for forskellene mellem mænds og kvinders løn indenfor de enkelte lande i EU.

LO”s næstformand, Lizette Risgaard, er ikke overrasket over, at kvinderne i bygge- og anlægsbranchen sakker mindre bagud med løn end i andre brancher.

– Jeg er glad for, at tallene ser sådan ud. Det viser, at der er en solidaritet i branchen. I byggeriet er der typisk overenskomster, der sikrer lige løn for lige arbejde, og der er tradition for tillidsmænd, der holder øje med, at overenskomsterne følges. Men det betyder ikke, at vi ikke skal arbejde for, at løngabet bliver endnu mindre, siger hun.

Næstformand i 3F, Palle Bisgaard, bakker op om, at det er byggebranchens tradition for overenskomster, der gør, at kvinder i branchen ikke sakker så meget bagud på løn, som de gør andre steder.

– Både når man laver overenskomster, men også ude på byggepladserne er der en tradition for, at man handler kollektivt og bliver betalt ens. Inden for bygge og anlæg har man altid været ligelønsorienteret og ment, at der ikke skal være forskel på lønninger – det er fuldstændig uomtvisteligt, siger han.

Sammenlignet med andre brancher ligger bygge- og anlægsbranchen i den lave ende, når det gælder løngab. For eksempel er kvindelige ansatte i pengeinstitutter- og finansvirksomheder 22,4 procent bagud; inden for fagene information og kommunikation er kvinder 18,2 procent bagud, og for kvinder i sundhedsvæsnet er tallet 13,4 procent.

Newspaq

Powered by Labrador CMS