Mand dømt for drab på familiemedlem - for anden gang

Nu er han idømt forvaring

Offentliggjort Sidst opdateret

FÅ DIREKTE BESKED OM ULYKKER, TRAFIK OG KRIM

Download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

En mand i Grønland er fredag blevet dømt for et drab begået i Qaqortoq, oplyser Grønlands Politi.

Det er anden gang, at den 35-årige dømmes for manddrab, og i begge tilfælde var ofrene familiemedlemmer, som han boede hos.

Det seneste offer var en fætter. Han blev i februar 2023 slået og sparket til døde. 

Blandt andet blev den 53-årige mand slået med en sauterpande.

Også tilbage i 2014 blev han dømt for et drab begået i 2012. Dengang var offeret hans onkel. Også han blev tildelt mange slag og spark.

Slog fætter ihjel

Foranstaltningen for denne forbrydelse var overstået, da manden i februar sidste år ifølge fredagens dom slog sin fætter ihjel i en boligblok på J. H. Lytzensvej i Qaqortoq.

I den nye sag har kredsretten i Kujalleq idømt ham forvaring, som er den grønlandske kriminallovs strengeste foranstaltning. 

Det betyder indespærring på ubestemt tid, og prøveløsladelse kan kun ske efter rettens beslutning, oplyser anklageren i sagen, Alexander Stürup.

- Når vi her har at gøre med en mand, der har to menneskers liv på samvittigheden, og som Retslægerådet uden forbehold vurderer udgør en fare for andre menneskers liv, så er forvaring den eneste rigtige sanktion, siger anklageren i en pressemeddelelse.

60 personer afhørt

Under efterforskningen af forbrydelsen i Qaqortoq gennemførte politiet mange undersøgelser.

Op mod 60 personer er blevet afhørt, og der er tale om en massiv efterforskning, fremgår det af en pressemeddelelse om den usædvanlige sag.

Blandt andet rejste teknikere fra Danmark for at indsamle beviser fra stedet, som senere blev dna-testet. Også blodstænkanalyser er blevet gennemført, oplyser anklageren.

Forbrydelsen mod fætteren blev begået natten mellem 3. og 4. februar sidste år. Den nu dømte blev afhørt flere gange af politiet, men først 9. februar var der tilstrækkeligt med materiale til at skride til anholdelse.

Den dømte har påstået sig frifundet. Han har anket dommen til landsretten.

GRØNLANDS POLITI

Grønlands Politi er repræsenteret i hele Grønland med 19 politistationer fordelt i landets fem kommuner. 

Derudover har Grønlands Politi en landsdækkende vagtcentral, som ligger i Nuuk.

I størstedelen af de 55 bygder er politiet repræsenteret med kommunefogeder, som løser opgaver af politimæssig karakter.

Ud over at skulle løse de politimæssige opgaver, som også danske politikredse løser, er Grønlands Politi også ansvarlig for alle eftersøgnings- og redningsoperationer til lands inkl. på Indlandsisen. 

Det kaldes for Search and Rescue (SAR). 

Derudover deler Grønlands Politi og Arktisk Kommando ansvaret for SAR-opgaver til søs i de indenskærs farvande.

Grønlandske politifolk uddannes på Politiskolen i Grønland, og praktikforløbet foregår i Grønland. 

Uddannelsen som politibetjent i Grønland er ligestillet med uddannelsen på Politiskolen i Danmark, og derfor kan man gøre tjeneste i hele kongeriget, hvis man er uddannet fra Politiskolen i Grønland.

Danske politifolk gør jævnligt assistancetjeneste i Grønlands Politi i kortere eller længere perioder.

Kilde: Politi.dk

Powered by Labrador CMS