Lattergas beslaglagt
Fredag var der en målrettet indsats mod salg af lattergaspatroner
Københavns Politi var fredag i aktion mod salg af lattergaspatroner.
Det skriver politikredsen på Twitter.
Her står der, at nærpolitiet i samarbejdede med Sikkerhedsstyrelsen slog til i en målrettet indsats mod salg af lattergaspatroner.
Der blev i alt beslaglagt 81 store patroner fra en kiosk og to biler, skriver Københavns Politi.
I sommeren 2020 gjorde Folketinget det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og at sælge mere end to patroner ad gangen til private. Samtidig fik butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, forbud mod at sælge lattergas.
Nu viser en ny evaluering fra Erhvervsministeriet, at det er blevet sværere for forbrugerne at skaffe lattergaspatroner til beruselsesformål.
"Det kan bl.a. ses i henvendelserne til Giftlinjen og i Sikkerhedsstyrelsens kontrol", skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
Lapper huller
Men evalueringen viser samtidig også, at der fortsat foregår handel med lattergas blandt andet via udenlandske hjemmesider og på sociale medier. På samme måde køber private forbrugere lattergas ved at bruge falske CVR-numre.
Derfor lægger regeringen nu op til at lappe hullerne i lovgivningen.
- Det har i mange år været alt for nemt at få fat i lattergaspatroner og misbruge dem. Det tror jeg, de fleste af os har opdaget, når vi kiggede rundt i gaderne i de større byer. Overalt på fortovene lå de små glinsende patroner. Og desværre har det haft negative konsekvenser særligt for vores unge. Derfor er jeg glad for, at vi med evalueringen her allerede et år efter kan se en positiv effekt. Men der er fortsat huller, der skal lappes. Derfor vil regeringen indkalde aftalekredsen bag lattergasloven til drøftelser i efteråret, så vi sammen kan få justeret loven til, siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Antallet af steder, hvor lattergaspatronerne kan købes, er blevet begrænset, og Sikkerhedsstyrelsen har kun fundet få ulovlige salg i kontrollen både i butikker og online.
Færre henvendelser til Giftlinjen
Hos Giftlinjen er antallet af henvendelser af danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag, næsten blevet halveret, siden loven trådte i kraft 1. juli 2020.