Derfor får du billig benzin og olie
På trods af uroen i Mellemøsten er oliepriserne faldet med næsten 30 procent siden juni. Økonom tror på forsat lave priser til næste år.
Bomberegnen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien er lig med billigere dråber i danskernes benzintanke og oliefyr.
Øjeblikkets uroligheder i Mellemøsten er helt atypisk med til at holde oliepriserne på det laveste niveau siden juni. Torsdag er prisen på en tønde råolie faldet til knap 80 dollar.
– Det er utraditionelt, at man ser lave priser i en periode, hvor der er stor uro i Mellemøsten. Under Det Arabiske Forår i slutningen af 2010 så vi, at oliepriserne steg markant. Men forskellen i dag er, at vi ikke oplever uro i de områder, hvor der er omfattende olieproduktion, siger makroøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank.
Koalitionen på 40 lande, hvoriblandt danske F-16-jagerfly deltager i kampen fra luften mod Islamisk Stat i det centrale og nordlige Irak, er med til at inddæmme de militante ekstremisters spredning og holde olieproduktionen i det sydlige Irak på et normalt niveau.
– I Irak ligger de store olieeksporterende felter i den sydlige del omkring Basra. Og der er ikke uroligheder i det område. Det er der til gengæld i Libyen, men der ser vi, at man faktisk har været i stand til at øge olieproduktionen alligevel, siger Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg i Jyske Bank til Newspaq.
Oliepriserne bliver desuden holdt på et lavt niveau, fordi USA i øjeblikket øger udbuddet ved at pumpe store mængder skiferolie op fra undergrunden.
De danske benzin- og oliekunder har dog ikke lige så stor gavn af de lave oliepriser som amerikanerne, fordi olie bliver afregnet i den amerikanske valuta, som i øjeblikket bliver styrket i forhold til euroen og kronen. Samtidig udgør de danske afgifter omkring halvdelen af prisen på en liter benzin, som dermed bliver mindre følsom over for udsving i råoliepriserne.
De 12 olieproducerende lande i OPEC-organisationen, hvoraf de store olielande i Mellemøsten udgør broderparten, holder møde den 27. november. Her risikerer priserne at stige igen, hvis Saudi-Arabien vælger at skrue ned for produktionen.
Ib Fredslund Madsen udelukker ikke mindre stigninger på den korte bane. Men i forhold til et længere perspektiv, tror han på fortsat lave priser.
– Hvis vi skal skyde på en gennemsnitspris til næste år for det, der hedder brent-olie, så tror vi på et niveau omkring 90 dollar i forhold til i øjeblikket, hvor prisen er knap 80 dollar. Men det er stadig lavere end for hele 2014, hvor vi vurderer, at gennemsnitsprisen vil ligge på omkring 104 dollar, siger han.
Newspaq