Jesper Berg tiltalt for vold

Landsretten har ophævet et navneforbud, som hidtil har beskyttet eks-direktør i Finanstilsynet Jesper Berg

Offentliggjort Sidst opdateret

Jesper Berg, der indtil for nylig var direktør for Finanstilsynet, er blevet tiltalt for vold ved at have spyttet en parkeringsvagt i ansigtet i juli sidste år.

Desuden anklages han for på hensynsløs måde at have forvoldt fare for vagten ved at bakke ind i ham flere gange. Det kategoriseres som vanvidskørsel, og der er derfor krav om konfiskation af bilen, og at han mister kørekortet.

Han nægter sig skyldig. Anklagemyndigheden kræver ham idømt en bøde- og fængselsstraf.

Navneforbud ophævet

Tiltalen blev rejst 17. januar. Hidtil har Ritzau ikke kunne omtale ham ved navn, men nu har Østre Landsret ifølge Børsen ophævet et navneforbud, som Jesper Berg fik 16. januar. Det er sket efter anmodning fra flere medier.

Byretten besluttede allerede 21. april, at forbuddet burde ophæves, men navnet kunne ikke skrives før nu, da forsvarer Henrik Stagetorn kærede kendelsen til landsretten.

64-årige Jesper Berg meddelte 31. marts, at han i løbet af april ville stoppe som direktør for Finanstilsynet efter næsten otte år. Børsen spurgte ham i den forbindelse, hvorfor han ikke først ville stoppe til efteråret, hvor hans kontrakt ville udløbe.

Parkeringsplads ved Netto

- Det kunne man også have gjort, men der er så mange ting, man kan gøre, lød det.

Jesper Berg havde i næsten otte år stået i spidsen for tilsynet, der blandt andet holder øje med, om banker og pensionsselskaber overholder den finansielle lovgivning.

Episoden, som Jesper Berg er tiltalt for, udspillede sig 14. juli 2022 kort efter klokken 16 på en parkeringsplads ved Netto på adressen Halvtolv 4 i København.

Her spyttede den daværende tilsynsdirektør ifølge anklageskriftet først parkeringsvagten i ansigtet. Der er derfor rejst tiltale for vold og med den skærpelse, at offeret havde et arbejde, hvor han var særligt udsat for vold.

Bakkede ind i P-vagt

Fem minutter senere bakkede Jesper Berg ind i ham flere gange, fremgår det af anklageskriftet. Ifølge anklagemyndigheden forvoldte han af grov kådhed eller på hensynsløs måde fare for vagten, der blev ramt i lænden og skubbet tilbage.

Forsvarer Henrik Stagetorn stillede sig i byrettens retsmøde om ophævelse af navneforbud 21. april "meget tvivlende" over for, at det vil ende med en dom for fareforvoldelse, som karakteriseres som vanvidskørsel.

Stod med ryggen til

Han forklarede, at parkeringsvagten har fortalt til politiet, at Jesper Berg bakkede ind i ham, da han stod med ryggen til og gjorde det igen. Det var med fem kilometer i timen og et "puf".

Vagten mente ikke, at han havde i sinde at skade ham, lød det. Han henvendte sig primært til politiet på grund af spytklatten, refererede Henrik Stagetorn.

- Det her er ikke vanvidsbilisme. Det må være ret oplagt, sagde advokaten.

HVAD ER VANVIDSBILISME

Vanvidskørsel defineres som overskridelse af hastighed på mere end 100% ved kørsel med over 100 km/t. Hvis man for eksempel kører 130 km/t et sted, hvor man kun må køre 60 km/t.

Kørsel med en hastighed på 200 km/t og over samt spirituskørsel med en promille på 2,00 betegnes ligeledes som vanvidskørsel.

Derudover er der tale om vanvidsbilisme, hvis man udøver følgende:

Hensynsløs kørsel der skaber farlige situationer for eksempel ved overskridelse af optrukne spærrelinjer i tæt trafik, eller hvis man kører mod færdselsretningen på motorvej.

Og hvis man bevidst forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed. For eksempel ved bevidst at køre mod fodgængere i et fodgængerfelt eller cyklister på en cykelsti.

Sagen skal for Københavns Byret 16. juni.

Finanstilsynets tidligere topchef, Jesper Berg, skal i juni i Københavns Byret, hvor han er tiltalt for vold og vanvidskørsel ved at spytte på p-vagt og bakke ind i vagten. Han nægter sig skyldig. (Arkivfoto).
Finanstilsynets tidligere topchef, Jesper Berg, skal i juni i Københavns Byret, hvor han er tiltalt for vold og vanvidskørsel ved at spytte på p-vagt og bakke ind i vagten. Han nægter sig skyldig. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS