IS-mødre fængslet

Kvinde hjemtaget fra Syrien fængsles i fire uger, afgør Retten på Frederiksberg. Alle tre mødre er fængslet

En kvinde ses gå igennem al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Tre danske mødre og 14 børn er natten til torsdag landet i Danmark efter at være blevet evakueret fra lejren. (Arkivfoto)
En kvinde ses gå igennem al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Tre danske mødre og 14 børn er natten til torsdag landet i Danmark efter at være blevet evakueret fra lejren. (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

En af de tre evakuerede kvinder, der indtil onsdag nat sad i en fangelejr i det nordøstlige Syrien, er torsdag blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Det har en dommer i et grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg besluttet.

Kvinden ville ikke udtale sig under retsmødet og har heller ikke villet sige noget indtil nu, fortalte anklager Søren Harbo ved retsmødets begyndelse.

Nægter sig skyldig

Kvindens forsvarer, Amalie Starch, meddelte, at kvinden nægter sig skyldig i sigtelserne.

Den 32-årige kvinde er sigtet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat (IS) fra august 2014 og frem. Også hendes børn er hentet til Danmark.

Kvinden er desuden sigtet for at have rejst ind i områderne Raqqa og Al Bukamal, hvor Danmark har indført et forbud mod at opholde sig. Det skete ifølge anklagemyndigheden fra september 2016 og frem.

Lukkede døre

Hun blev torsdag ført ind i retslokale 103 af to betjente. Hun bar en grøn hijab, sneakers og blå plastikhandsker. Munden dækkede hun med et mundbind af hensyn til covid-19, blev det forklaret.

Anklagemyndigheden bad om lukkede døre til grundlovsforhøret, og det valgte retten at efterkomme. 

Dermed er kun sigtelsen kendt for offentligheden. Der er også nedlagt navneforbud i sagen.

Det bliver dermed ikke foreløbigt kendt, hvad anklagemyndigheden har samlet af beviser.

Anholdt på flyet

Anklager Søren Harbo kunne dog informere dommeren om, at man havde en del dokumenter klar.

- Det her er ganske, ganske alvorlige sigtelser. Der er noget bevismateriale, der ligger her, som skal frem og en række vidner, der har afgivet forklaring.

- Vidnerne skal ikke få noget at vide af det, der kommer frem her. Af hensyn til det, og at hun ikke har udtalt sig, og på baggrund af det tidlige stadie, er der grund til, at der skal være dørlukning, argumenterede han.

Kvinden svarede, da hun blev spurgt, hvornår hun blev anholdt. Det blev hun lidt over klokken 03.00 natten til torsdag, da flyet landede i Danmark.

14 børn med

Kvinden blev allerede fængslet in absentia – altså uden at være til stede – 7. juli i år.

Imens kvinden sad foran en dommer på Frederiksberg, blev de to andre kvinder, der onsdag nat blev hentet hjem til Danmark med deres børn, også fremstillet.

Den ene, en 34-årig kvinde, blev varetægtsfængslet i fire uger ved Retten i Esbjerg. 

Den anden blev ved Retten i Kolding varetægtsfængslet i næsten fire uger.

I alt havde kvinderne 14 børn med til Danmark.

Til stede på Frederiksberg er også advokat Knud Foldschack, der er partsrepræsentant for to af kvinderne. Han ønskede dog ikke at udtale sig.

Islamisk Stat Khorasan

Her kan du bliver klogere på, hvad Islamisk Stat Khorasan er:

* Islamisk Stat Khorasan dukkede først op i det østlige Afghanistan i slutningen af 2014 og blev hurtigt kendt for sin ekstreme brutalitet.

* Gruppen er navngivet efter en gammel term for regionen.

* Ifølge flere forskere i militant islamisme i regionen blev gruppen stiftet af flere særligt ekstreme individer fra den pakistanske afdeling af Taliban. Det skete, efter at pakistanske sikkerhedsstyrker tvang dem til at flygte ind i Afghanistan.

* Lige fra begyndelsen udfordrede gruppen Taliban. Det gjaldt blandt andet i forhold til at have kontrol med vigtige grænseområder mellem Afghanistan og Pakistan, der blandt andet forbindes med narkosmugling.

* Samtidig stod gruppen også bag en række selvmordsangreb i Kabul og andre byer mod regerings- og militærmål. Tilsyneladende for at slå gruppens ry fast som en særligt voldelig og militant bevægelse.

* Blandt angrebene kan nævnes brutale henrettelser af ledende landsbyfolk og drab på nødhjælpsarbejdere fra Røde Kors.

* I maj sidste år angreb medlemmer fra gruppen også en fødeafdeling på Dasht-e-Barchi-hospitalet i Kabul. I alt 24 civile blev dræbt – heriblandt nybagte mødre og deres babyer.

* Islamisk Stat Khorasan opererede i begyndelsen i et begrænset område nær grænsen til Pakistan. Men på et tidspunkt lykkedes det også gruppen at få fodfæste i Afghanistans nordlige provinser Jowzjan og Faryab.

* Ifølge USA's Center for Bekæmpelse af Terrorisme udgøres gruppen primært af udbrydere fra både al-Qaeda og Taliban.

* Gruppen har både kæmpet mod Afghanistans vestligt støttede regering og Taliban. Dens præcise forbindelse til Islamisk Stat i Irak og Syrien er uklar.

* Ifølge amerikanske efterretningskilder har bevægelsen udnyttet regeringens kollaps i Afghanistan til at styrke sin egen position. Blandt andet ved at øge rekrutteringen af utilfredse medlemmer fra Taliban, der har overtaget magten i landet.

Kilde: Reuters.
Powered by Labrador CMS