Hver fjerde har efterladt sin bil i tomgang

Foto: Lars Svankjær.
Offentliggjort Sidst opdateret

Mere end hver fjerde dansker har på et tidspunkt efterladt sin bil uden opsyn i tomgang eller med nøglen i tændingen. Det kan koste dyrt, for forsikringen dækker ikke, hvis bilen bliver stjålet. Det viser en ny analyse.

Når danskerne efterlader bilen i tomgang, stiger risikoen for biltyveri. Men det tænker hver fjerde danske bilist ikke over. De kan nemlig finde på at forlade bilen i tomgang eller med nøglen i tændingen. Det viser en ny analyse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Det er især i Syddanmark og Nordjylland, at bilen bliver forladt i tomgang. Her svarer henholdsvis 33 % og 29 %, at de har efterladt deres bil ude af syne i tomgang. I Region Hovedstaden er det 21 %.

– Det er en unødvendig risiko at efterlade bilen, så den er lige til at stjæle. Vi ser alt for ofte, at vores kunder bliver overraskede over, hvor hurtigt det går, når tyven har sat sig for at stjæle deres bil. Bare fordi man bor uden for storbyen, betyder det ikke, at risikoen for biltyveri nødvendigvis er mindre. Derfor er det uklogt at efterlade sin bil i tomgang eller med nøglerne i tændingen eksempelvis på tankstationen eller i ens indkørsel i alle dele af landet, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Forsikringen dækker ikke

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2013 stjålet 9.999 biler i Danmark. Selvom det tal er lavere end i de foregående år, er det stadig for mange biler, der hver eneste dag bliver stjålet. Risikoen stiger gevaldigt, hvis bilen bliver efterladt uden opsyn med nøglerne i tændingen. Og der er ingen hjælp at hente hos ens forsikringsselskab. Biltyverier er nemlig ikke dækket i de tilfælde, hvor bilen er blevet efterladt i tomgang eller med nøgler i tændingen.

– Det kan virke som en god idé at lade bilen stå og blive varm i indkørslen, mens man lige drikker morgenkaffen færdig. Men det er ikke specielt smart. For skulle man være så uheldig, at bilen en dag forsvinder, mens den er i tomgang, er der desværre ingen erstatning fra forsikringen. Den dækker ganske enkelt ikke tyveriet, da det betragtes som groft uagtsomt at forlade sin bil med nøglerne i, siger Kim Rud-Petersen.

Mere end hver anden ved ikke hvilke skader, forsikringen dækker

Blandt de danske bilejere viser det sig, at kun 42 % ved hvilke skader, deres bilforsikring dækker. Blot hver tredje kender til processen, hvis man skal have repareret sin bil, og kun 63 % kender størrelsen på forsikringens selvrisiko. Det giver desværre et tydeligt billede af, at det både skal være lettere at forstå sine forsikringsbetingelser, men også, at bilejerne skal blive bedre til at sætte sig ind i dem.

– Det er et problem, når så mange ikke ved, hvilke skader deres bilforsikring dækker. Den viden finder man kun, hvis man sætter sig ind i ens forsikringsvilkår. Men det er også vores ansvar, som forsikringsselskab at rådgive kunderne godt i første omgang, siger Kim Rud-Petersen, der anbefaler danskerne at være godt forberedt ved at tjekke, hvordan deres forsikring dækker de mest hyppige skader, som eksempelvis parkeringsuheld og glasskader.

Powered by Labrador CMS