Hård kritik af PET og UM
Udenrigsministeriet og PET lagde kritisabelt pres på politiet ved Kina-besøg, mener kommission ifølge medie
Flere nuværende eller tidligere embedsmænd ansat i Udenrigsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) var med til at lægge et hårdt pres på Københavns Politi i forbindelse med officielle besøg fra Kina.
Og det er særdeles kritisabelt, lyder det i den længe ventede beretning fra Tibetkommissionen, der offentliggøres mandag. Det erfarer Politiken.
Embedsmændene kritiseres for at have bidraget til det hårde pres og undladt at præcisere over for politiet, at Grundloven skulle overholdes i forbindelse med betjentes håndtering af demonstranter.
Millioner af dokumenter
Mandag kommer beretningen fra Tibetkommissionen. Den fremlægger sine konklusioner efter et stort dyk i millioner af dokumenter hos offentlige myndigheder og efter flere end 100 afhøringer.
Kommissionen har undersøgt kinesiske besøg siden 1995. Både når det gælder politiets optræden og andre statslige myndigheders håndtering.
11 tidligere ministre har været blandt de afhørte, og jævnligt har spørgsmålene kredset om det store billede. Nemlig om Danmarks frygt for at tirre Kina. For eksempel ved at mødes med Dalai Lama, tibetanernes åndelige overhoved.
Tidligere i marts erfarede Ekstra Bladet også, at PET og Udenrigsministeriet stod til at få skarp kritik.