Gravide bankes af kæresten
Mange voldsudsatte kvinder, der opholder sig på et krisecenter, har oplevet, at volden blev værre, da de blev gravide, og da barnet blev født
En familieforøgelse er for de fleste en glædelig begivenhed. Men for kvinder, der er udsat for partnervold, kan en graviditet være med til at forværre den vold, de bliver udsat for.
Både når de bliver gravide, og når det lille barn kommer til verden.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af SocialRespons for Mary Fonden og LOKK (Landsorganisationen af Kvindekrisecentre).
Hyppigere og voldsommere
17 procent af kvinderne i undersøgelsen oplever, at volden bliver hyppigere undervejs i graviditeten, og 26 procent oplever, at volden bliver voldsommere undervejs i graviditeten.
Når barnet er født, eskalerer volden yderligere for mange af kvinderne.
51 procent af kvinderne i undersøgelsen oplever, at volden bliver hyppigere efter fødslen, og 59 procent oplever, at volden bliver voldsommere efter fødslen.
Jalousi
Mange af kvinderne vurderer, at den markante eskalering hænger sammen med jalousi hos voldsudøveren, da voldsudøveren efter graviditeten bliver misundelig på barnet og den opmærksomhed, som barnet gives af kvinden.
- Partnervold har store konsekvenser for den enkelte. Det gælder uanset hvilken livssituation, man befinder sig i. Når man er gravid eller lige har fået et barn, er man ekstra udsat. Og det lille barn risikerer også at lide overlast. Derfor er det hjerteskærende, at vi nu får bekræftet, at partnervold både kan opstå og eskalere i forbindelse med en graviditet. I Mary Fonden har vi været med til at udvikle projektet God Start på Familielivet - Sammen uden vold, der styrker jordemødres opsporing af partnervold blandt gravide, og som bidrager til at hjælpe kvinden eller parret ud af volden. Og vi vil yderligere styrke vores indsats med at få opsporet og tilbyde hjælp til voldsudsatte gravide samt voldsudsatte forældre med små børn, siger direktør i Mary Fonden, Helle Østergaard.
Helt omvendt
- For de fleste kvinder er graviditeten en periode, hvor deres partner passer ekstra godt på dem. Men sådan er virkeligheden desværre ikke for mange af de kvinder, der kommer på vores krisecentre, som undersøgelsen også viser. Det er meget tabubelagt for kvinder at fortælle, at de bliver udsat for vold af deres partner, og det tabu kan være endnu større, når de venter et barn med en mand, som udsætter dem for vold. Derfor er det afgørende, at vi skaber synlighed omkring sårbarheden for gravide kvinder i voldelige forhold, og at vi giver sundhedspersonale og andre redskaberne til at genkende tegnene på vold og ikke mindst til at handle på dem, siger Karen-Inger Thorsen, næstformand og konstitueret direktør i LOKK.
Bliver ved voldelig partner
Kvinderne i undersøgelsen fortæller også om, hvorfor de har haft svært ved at forlade den voldelige partner eller fortælle om volden til andre.
Her giver mange blandt andet den begrundelse, at de har været bange for at miste barnet.
- Jeg var sådan lidt varsom med at fortælle om situationen, fordi jeg var så bange for, at børnene ville blive taget fra mig, har en kvinde berettet.