Findsen-sag for lukkede døre

I afgørelse udelukker retten dog ikke helt, at dele af sagen muligvis kan blive afviklet for åbne døre

Offentliggjort Sidst opdateret

Offentligheden kommer ikke til at følge med i en af de senere årtiers mest spektakulære straffesager.

Det er facit, efter at Retten i Lyngby fredag har besluttet, at sagen mod den hjemsendte spionchef Lars Findsen skal behandles bag lukkede døre.

Afgørelsen kommer knapt to uger efter Højesterets opsigtsvækkende afgørelse i en straffesag mod en tidligere ansat i PET, der er tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt.

- To forskellige sager

Landets øverste domstol bestemte, at denne sag skal behandles for åbne døre. Anklagemyndigheden havde brugt alt for generelle argumenter. Det gjorde, at domstolen ikke kunne udøve sin funktion som kontrollant.

Men dommeren i Retten i Lyngby siger i forbindelse med fredagens afgørelse om den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, at situationen er forskellig i to sager.

I sagen mod Lars Findsen har anklagemyndigheden nemlig fremlagt konkrete oplysninger om, hvorfor åbne døre under sagen vil kunne skade landets forhold til fremmede magter.

Specialanklager Kia Reumert erklærer sig tilfreds med, at anklagemyndigheden har fået medhold i, at straffesagen mod den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste skal føres bag lukkede døre. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Specialanklager Kia Reumert erklærer sig tilfreds med, at anklagemyndigheden har fået medhold i, at straffesagen mod den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste skal føres bag lukkede døre. (Foto: )Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Findsen kærer

De angår blandt andet skadevirkning i forhold til "en konkret udenlandsk samarbejdspartner," lyder det ved kendelsens afsigelse. Hvilken nævner dommeren dog ikke.

Lars Findsens forsvarer kærer på stedet afgørelsen til Østre Landsret.

Den 58-årige jurist er tiltalt for at have lækket statshemmeligheder. Blandt andet skal han have delt hemmeligheder med sin mor, en tidligere rigspolitichef og to journalister.

Han nægter sig skyldig.

Udelukker ikke helt åbne døre

I Danmark er det et grundlæggende princip, at straffesager føres med offentligt adgang. Men der er altså ifølge loven muligt at gøre undtagelser, og i Findsen-sagen er anklagemyndighedens begrundelse tilstrækkelig overbevisende.

I fredagens afgørelse udelukker retten dog ikke helt, at dele af sagen muligvis kan blive afviklet for åbne døre.

I alt har Retten i Lyngby truffet fire afgørelser om processen. Anklagemyndigheden har fået medhold i de tre, fremgår det.

Flere nederlag til Findsen

Lars Findsen får ikke sit ønske opfyldt om vidneførsel. Desuden får han afvist et krav om, at sagen afgøres af et nævningeting, det vil sige med flere juridiske dommere og lægdommere end i en almindelig domsmandssag.

Til gengæld må Lars Findsen gerne få udleveret et eksemplar af den kommende dom. Det havde anklagemyndigheden ellers ment, at han skulle afskæres fra.

Sagen mod Lars Findsen

Få et overblik over forløbet i sagen mod Lars Findsen:

* 21. august 2020: Lars Findsen, der siden 2015 har været chef for FE, fritages for tjeneste. Det sker, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) får materiale fra en eller flere whistleblower, og TET indleder en undersøgelse.

* 24. august 2020: Forsvarsministeriet offentliggør hjemsendelserne og TET oplyser i en rapport, at FE kan have begået en stribe lovbrud, herunder at have hemmeligholdt "uberettigede" aktiviteter.

* 21. december 2020: En undersøgelseskommission nedsættes af justitsminister Nick Hækkerup (S) for at undersøge sagen.

* 8. december 2021: Fire daværende og tidligere ansatte i PET og FE anholdes. De sigtes for at lække højt klassificerede oplysninger efter straffelovens paragraf 109 stk. 1, der kan give op til 12 års fængsel. En af dem er den hjemsendte spionchef, Lars Findsen.

* 9. december: Findsen fremstilles i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre, så sigtelsen hemmeligholdes. Der nedlægges samtidig navneforbud. Findsen varetægtsfængsles. Fængslingen forlænges senere til 10. januar. En anden person fængsles også, men løslader efter nogle dage.

* 13. december: Undersøgelseskommissionen færdiggør undersøgelsen af TET's kritik af FE. Den finder ikke grundlag for at rejse kritik af hverken FE eller de enkelte medarbejdere.

* 10. januar: Københavns Byret forlænger Lars Findsens fængsling indtil 4. februar. Ved retsmødets begyndelse ophæver dommeren det navneforbud, som Findsen har været beskyttet af, og hans navn kan offentliggøres.

Resten af retsmødet foregår for lukkede døre, men Findsen siger til fremmødte journalister, at han nægter sig skyldig.

* 4. februar: En dommer i Københavns Byret forlænger igen fængslingen af Lars Findsen. Ved tidligere retsmøder var begrundelsen, at der var frygt for, at han vil forhindre efterforskningen på fri fod. Nu udvides den til også at være af risiko for, at han vil gentage den forbrydelse, han er sigtet for.

10. februar: Spionchefen kærer spørgsmålet om varetægtsfængsling til Østre Landsret, der på ny skal tage stilling til, om han skal sidde fængslet.

17. februar: Østre Landsret oplyser i en pressemeddelelse, at Lars Findsen skal løslades. Betingelserne for varetægtsfængsling er ikke opfyldt, vurderer retten. Landsretten mener dog, at der er begrundet mistanke om, at han er skyldig.

Kilde: Ritzau, DR, Ekstra Bladet, Berlingske, Facebook.

Denne afgørelse kæres, meddeler specialanklager Kia Reumert i fredagens retsmøde.

Powered by Labrador CMS