Fik pisk og 60 år bag tremmer

Men Mozart Lindberg var uforbederlig kriminel. Han slog Danmarksrekorden i at sidde bag tremmer

Han fik pisk. Og han blev sendt bag tremmer. Men intet hjalp på Mozart Lindberg. Manden fortsatte sin kriminelle løbebane. Højdepunktet må have været, da han kidnappede en præst.
Offentliggjort Sidst opdateret

Bortførelse, tyveri, røveri og bedrageri.

Det er ingen overdrivelse at kalde Mozart Lindberg for en uforbederlig kriminel.

En livslang kriminel løbebane gjorde, at han har rekorden som den dansker, der har siddet længst tid i fængsel. I alt blev det til ikke mindre en 60 år. 

FÆNGSLENDE FORTÆLLINGER

I Newsbreaks.dk's serie 'Fængslende fortællinger' kan du læse om justitsministeren, der var for fed til fangedragten. Vi fortæller om den sidste mand i Danmark, der fik hovedet hugget af som straf. Og om fangen, der gravede sig ud og efterlod sig en seddel: 'Hvor der er en vilje der er der en vej'.

Og meget, meget mere. Følg serien fra Fængselsmuseet i Horsens.

De 25 af dem afsonede han i Horsens, hvor han endte med at være i psykopatforvaring efter han havde kidnappet en præst.

Dømt som 16-årig

Mozart Lindberg blev født i 1881 i København. Han var ikke mere end 16 år, da han fik sin første straf. Det var for at stjæle penge ombord på et skib, hvor han havde fået arbejde.

Mozart Lindberg sad godt 60 år i spjældet.
Mozart Lindberg sad godt 60 år i spjældet.

 Året efter faldt en dom for bedrageri, og derfra rullede den kriminelle karriere.

- Mozart Lindberg spildte ikke tiden. Han blev løsladt efter at have siddet to år i isolation, og købte samme dag en økse, som han brugte til at overfalde en natportier på et hotel i et forsøg på at røve kassebeholdningen, fortæller Anne Katrine Nagel Christensen, der er museumsinspektør på Fængselsmuseet i det tidligere statsfængsel i Horsens.

Mozart Lindberg blev idømt 16 års tugthus for røveri- og drabsforsøg.

Flugtforsøg og piskeslag

Fire år efter dommen blev han afsløret i at planlægge et flugtforsøg. Det kostede ham en straf på 15 piskeslag.

I alt seks gange blev han idømt datidens disciplinære straffe. Det var lige fra pisk og slag til mørk kachot. Den hårdeste omgang var to gange 48 timers isolation i fuldstændig mørke.

Men hverken fængselsdomme eller fysisk afstraffelse havde nogen effekt på Mozart Lindberg.

I juni 1908 var klar til at føre endnu en flugtplan ud i livet, og denne gang havde han forberedt sig godt.

Igennem flere måneder havde den uforbederlige fange fremstillet redskaber og tøj han kunne bruge under flugten. Han havde bl.a. flettet et reb, lavet en stige og syet en habit.

Han stjal et bor, og om aftenen i cellen rejste han sin seng på højkant, kravlede op på den og kunne derfra bore hul og komme op på fængslets loft.

Mozart afledte fangevogterne ved at lade vand sive ned fra loftet.
Mozart afledte fangevogterne ved at lade vand sive ned fra loftet.

Brugte vand som våben

- Her ødelagde han et stort vandkar, og det blev en effektiv afledningsmanøvre, da vandet begyndte at løbe ned gennem etagerne. Lindberg flygtede imens ud ad et vindue på loftet. 

Dem var der nemlig ikke tremmer for, forklarer museumsinspektør Anne Katrine Nagel Christensen.

Men han blev opdaget ved fængslets mur, og selv om det lykkes ham at gemme sig i et buskads i to døgn, så blev han alligevel fanget og fik 15 slag med ”katten” for flugtforsøget.

Det afholdt dog ikke Mozart Lindberg for at forsøge at flygte igen. I 1927 gjorde han endnu et forsøg, men også denne gang uden held.

Bortførte præst 

Efter endnu en afsoning – denne gang igen på hele 16 år – blev den notoriske forbryder løsladt i 1938, men det betød ikke et farvel til de kriminelle gerninger.

Tværtimod, for senere samme år bortførte Mozart Lindberg en præst i den sønderjyske by Gram i et forsøg på at afpresse en løsesum. Han holdt præsten fanget i fire timer i en trækasse på en lastbil, før det lykkedes præsten at slippe fri.

Igen blev Lindberg anholdt og denne gang blev han idømt det, der dengang hed psykopatforvaring. En dom uden tidsbegrænsning.

Sad næsten i 60 år 

Det blev til næsten 60 år i fængsel i perioden 1901 til 1963. De 25 af årene afsonede han i Horsens.

Fængslet i Horsens rummer en både grum og spændende historie.
Fængslet i Horsens rummer en både grum og spændende historie.

- Efter 25 år i psykopatforvaring blev han i 1963 udsluset til et optagelseshjem. Året efter blev han prøveløsladt og i 1967 fik han sin endelige løsladelse, beretter museumsinspektør Anne Katrine Nagel Christensen fra Fængselsmuseet i Horsens.

Et langt liv med lovovertrædelser endte den 5. juli 1975 i Malmø, hvor Måns Mozart Jetvig, som han havde taget navneforandring til, døde 94 år gammel. 

Efter et liv, hvor han tilbragte næsten 60 år bag tremmer.

Powered by Labrador CMS