Dyrt hvis du ikke kender disse regler

Det er dit ansvar at have styr på regler for billys og kende forskel på kørelys, fjernlys, tågelygter og resten af færdselslovens § 33

Offentliggjort Sidst opdateret

Der findes en række regler for billys, bilister i Danmark gør klogt i at kende, hvis de vil holde sig på god fod med færdselspolitiet.

De fleste af regler for billys handler om, hvornår du skal have de forskellige former for lys tændt, og hvornår du absolut ikke skal have en eller anden form for lys tændt på din bil.

Overholder du ikke reglerne, om du kender dem eller ej, risikerer du en bøde. Det giver altså god mening at sætte sig ind i, hvordan din bil virker, og hvad du skal trykke på, for at holde dig indenfor loven.

Kørelys

En del af regler for billys handler om bilens kørelys. Det skal tænde automatisk, når du starter bilen. Kørelyset skal være tændt, når bilen er tændt, uanset om det er dag eller nat.

Bilens kørelys er ikke til for den, der sidder bag rattet. Det er til, for at andre lettere kan se bilen.

Kørelys har siden 2011 været obligatorisk på alle nye biler og små varevogne i EU, og siden august 2012 også på lastbiler og busser.

Hvis du har en bil af ældre dato uden kørelys, behøver du ikke at få kørelys eftermonteret. Ifølge FDM har der siden sommeren 2016 været et krav om, at biler også skal have en sensor, der selv kan tænde for relevant lys, når det er mørkt. Det er vigtigt, at du som bilist holder øje med, om det faktisk virker, da loven ikke står på din side, hvis teknologien svigter dig.

Regler for lys på bilen

Hvis din bil er af nyere dato, skal du altid have kørelys tændt på din bil, og de resterende relevante regler for billys, finder du i færdselslovens § 33.

Fjernlys

En anden del af regler for billys handler om fjernlys (langt lys). Det skal du anvende, når du kører i mørke og ikke kan orientere dig uden. Du må ikke bruge fjernlys, hvis du kører på en ordentligt oplyst vej. Du må ikke bruge fjernlys, hvis du blænder modkørende bilister. Du må ikke bruge fjernlys, hvis du risikerer at blænde føreren af et tog. Du må ikke bruge fjernlys, hvis du kører bag ved et andet køretøj og er i fare for at blænde føreren.

Tågelygter

Du må kun tænde for bilens tågelygter, hvis der er kraftig tåge eller kraftig nedbør.

Generelle regler

Du må ikke blænde dine medtrafikanter med lygterne i din bil.

Regler for baglys

Kravet om kørelys på alle biler gælder kun bilens forlygter, og regler for billys indeholder derfor også specifikke krav til baglys. Du risikerer at køre uden baglys, hvis du kører i en bil af nyere dato, der kræver, at du manuelt skal tænde for dit baglys. Regler for baglys siger, at du skal have dit baglys tændt, fra solen går ned, til solen står op. Du skal også have dit baglys tændt, når der er nedsat sigtbarhed.

Bøder for “forkert lygteføring”

Ifølge politiet kan forkert lygteføring koste dig en bøde på 1000 kroner, og hvis du har læst dig igennem de forskellige regler for billys, har du en idé om, hvad det betyder:
– Hvis du kører uden kørelys, står du til en bøde på 1000 kroner.
– Hvis du glemmer dit baglys i lygtetændingstiden, står du til en bøde på 1000 kroner.
– Hvis du blænder en anden bilist, står du til en bøde på 1000 kroner.
– Hvis du kører med langt lys eller tågelygter, hvor der ikke er brug for det, risikerer du en bøde på 1000 kroner.

Derudover står du også til en bøde på 1000 kroner, hvis der er fejl på bilens lygter, uanset om du kender til dem eller ej.

Powered by Labrador CMS