Efter otte uger: Nu skal den slukkes

Beredskabet i Roskilde skifter onsdag formiddag strategi for den enorme affaldsbrand ved Roskilde og går nu i gang med at slukke den endeligt.

Offentliggjort Sidst opdateret

(Citathistorie fra TV2 Lorry)

Efter snart otte uger med kontinuerlig storbrand i en kæmpemæssig affaldsbunke hos virksomheden Solum nær Roskilde nærmer en slukning sig.

Det skriver TV 2 Lorry.

Roskilde Brandvæsen har onsdag orienteret kommunalpolitikerne i Roskilde Kommune om, at de nu skifter strategi fra at inddæmme og begrænse affaldsbranden til nu at gå i gang med at slukke den definitivt.

Bliver med store gener

Slukningen kan blive en møjsommelig affære og tage ”længere tid”. Og så skal beboerne i området forberede sig på potentielt større gener end hidtil fra røg og lugt, oplyser Roskilde Brandvæsen til TV 2 Lorry.

– Hvor vi før har tilset, at der ikke skal komme større brandspredning, ændrer vi nu strategi til, at vi aktivt skal lukke den ned, siger Lars Robetje, beredskabsdirektør ved Roskilde Brandvæsen, til TV 2 Lorry.

Faktisk er brandvæsenet allerede så småt i gang med slukningen. I løbet af de seneste dage har brandfolk testet slukning på små områder i yderkanten af den enorme bunke.

Ved at flade bunkerne ud vurderer brandvæsenet, at slukning med jord og sand kan finde sted. Men processen er dog desværre ikke helt ligetil.

– Det materiale, der er tilbage nu, ligger i yderkanten og har nogle rigtig dårlige forhold for os. Når vi begynder at rode i det, kommer der luft til, og så går der ild i det igen. Det skaber mere røg, og så lugter det, forklarer Lars Robetje.

Håber på vejrguderne

Derfor spiller vejret en vigtig rolle. Ikke mindst for at undgå de værste gener for naboer og beboere i området. For hvis vinden står i den ”forkerte” retning, kan slukningsarbejdet genere lokalområdet.

– Når vi prøver at lave et større indgreb, bliver det koordineret med vejrudsigten hos DMI, så vi kan påvirke færrest muligt. Det kan komme til at medføre nogle ekstra gener for borgere, men vi arbejder med vind og vejr for at gøre det så skånsomt som muligt, siger Lars Robetje.

Men slukkes, det skal branden. Og så er det store spørgsmål blot, hvornår Roskilde-borgerne atter er fri for røgen og lugten fra den rygende bunke.

– Det ville jeg ønske, jeg kunne svare på, siger beredskabsdirektøren.

– Vi skal slukke branden på en måde, hvor vi mindsker generne mest muligt, så derfor er vi meget afhængige af vind og vejr. Så jeg tør ikke give et specifikt tidspunkt for, hvornår branden er slukket, siger han.

Har raset i otte uger

Affaldsbranden brød ud natten til den 19. september, da der gik ild i en 800 kvadratmeter stor bunke haveaffald på 30.000 tons, der ragede 12 meter i vejret.

Det kom siden frem, at bunken var stablet langt større end det tilladte i lokalplanen. Naboer har også fortalt, at de flere dage inden branden brød ud advarede kommunen om lugt af røg fra området.

I løbet af kort tid stod det klart for beredskabet, at branden var så overophedet, at slukning ikke var mulig. Kernen i midten af branden, der på et tidspunkt nåede at blive 1700 grader varm, har nemlig været umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.

I stedet har beredskabet fokuseret kræfterne på at sikre sig, at branden ikke har bredt sig. Og så har de forsøgt at overdække bunken med jord for at kvæle branden.

Og selvom den metode i første omgang viste sig nogenlunde effektiv, var det ikke nok til at slukke branden, som nu har ulmet uafbrudt i tæt på otte uger.

Generer omkringboende

I mellemtiden har affaldsbunken udviklet sig som lidt af et midlertidigt lokalt vartegn for Roskilde-borgerne, både på godt og ondt.

Fotoentusiaster har været i luften med droner og taget billeder af den rygende bunke ved skumringstid. Disse billeder affødte en slags kælenavn for branden, som siden blev kendt som ”vulkanen” på grund af rødglødende størrelse.

For andre har branden været et knapt så hyggeligt naboskab. Flere læger i Roskilde har til TV 2 Lorry berettet om en stor stigning i antallet af henvendelser fra lungepatienter, som har fortalt om problemer på grund af røgen fra branden.

Powered by Labrador CMS