Det er pivfarligt og kan koste dig kassen

Hver dag bryder børn denne lov landet over

Offentliggjort

Hver dag året rundt bryder børn loven, når de kører til skole på el-løbehjul.

Det er konklusionen på en undersøgelse lavet af Rådet for Sikker Trafik, som de præsenterer i en pressemeddelelse lørdag.

For ifølge færdselsloven skal man være fyldt 15 år, hvis man skal køre alene på el-løbehjul i trafikken uden ledsagelse af en voksen.

Og den regel brydes mere eller mindre konsekvent ude på skolevejene.

Det viser en rundringning, som Rådet for Sikker Trafik har lavet.

Ringer til forældrene

Fra otte politikredse (Nordsjælland, Københavns Vestegn, Sydsjælland og Lolland-Falster, Fyn, Syd- og Sønderjylland, Sydøstjylland, Midt- Vestjylland og Nordjylland) lyder det, at politiet jævnligt støder på børn under 15 år, der kører på elektriske løbehjul til skole, uden at de følges med en voksen, som loven foreskriver.

- Når vi møder børn under 15 år på et elektrisk løbehjul, så ringer vi til forældrene og tager en snak med dem og forklarer dem reglerne, siger politikommissær Esben Dal fra Forebyggelses- og Nærhedscentret i Nordsjællands Politi.

Hjelm er lovpligtigt 

Ud over aldersgrænsen må et el-løbehjul maksimalt kunne køre 20 kilometer i timen, der skal være lys på hele døgnet, og så er cykelhjelm lovpligtigt.

Både danske og udenlandske undersøgelser viser, at det er langt farligere at køre på el-løbehjul end på cykel. 

Ulykkesrisikoen er 5-10 gange højere.

- Det her er ikke et harmløst legetøj. Vi har desværre set ulykker, hvor børn kommer slemt til skade på elektriske løbehjul, siger Jakob Bøving Arendt, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Kan blive meget dyrt

Hvis man kører ulovligt på el-løbehjul, risikerer man, at ulykkes- og ansvarsforsikringen i nogle tilfælde ikke dækker, hvis der sker en ulykke, hvor man selv eller andre kommer til skade.

Det kan derfor blive meget dyrt, hvis et barn under 15 år kører ulovligt på el-løbehjul og skader andre, der skal have erstatning.

- Som udgangspunkt dækker dine forsikringer, hvis du kommer til skade i trafikken, eller hvis du kommer til at skade andre. 

- Men da det er ulovligt at føre et el-løbehjul uden følgeskab af en voksen, hvis du er under 15 år, skal du ikke regne med at din forsikring dækker, hvis dit barn forvolder en skade på andre med et el-løbehjul i trafikken, siger Anne Garde Slothuus, forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, til Rådet for Sikker Trafik.

Powered by Labrador CMS