Danmark til kamp mod pirater

I november sendes fregatten Esbern Snare til Guineabugten

Danmark sender styrker til Guineabugten for at bekæmpe pirater.
Danmark sender styrker til Guineabugten for at bekæmpe pirater.
Offentliggjort Sidst opdateret

Forsvaret udsender i november 2021 - og fem måneder frem - et skibsbidrag til Guineabugten for at forbedre sikkerheden til søs i internationalt farvand og imødegå piratangreb. 

Samtidig bidrager Forsvarets med træning og rådgivning til kyststaterne i Guineabugten, så de i fremtiden bedre selv kan varetage sikkerheden i regionen.

Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

Som verdens femtestørste søfartsnation har Danmark en særlig interesse i at beskytte den civile søfart og retten til fri sejlads. 

I gennemsnit sejler op mod 40 danskopererede skibe gennem Guineabugten på daglig basis, og de transporterer gods for næsten 10 milliarder kroner om året.

Guineabugten højrisikoområde

Guineabugten er et af de mest risikofyldte områder at færdes i for civil søfart. I 2020 foregik omkring 40 procent af verdens samlede antal piratangreb og væbnet røveri til søs i landene omkring Guineabugten.

Skibsbidraget , der skal operere i Guineabugten fra november 2021 og fem måneder frem, består af fregatten Esbern Snare med tilhørende helikopter og maritim indsatsstyrke vil have en samlet besætning på op til cirka 175 personer. 

Varierende størrelse

Den maritime indsatsstyrke udgør op til cirka 25 personer, hvori der blandt andet vil indgå specialoperationsstyrker samt personel fra Militærpolitiet og Søværnets dykkertjeneste. 

Den nøjagtige størrelse og sammensætning af den maritime indsatsstyrke vil kunne variere over tid, idet der kan være behov for periodevis udsendelse af op til yderligere 15 personer til eventuelt opgaver med en højere risiko. 

Derudover vil der kunne indsættes op til cirka fem stabs- eller forbindelsesofficerer før, under og efter fregatbidraget.

Under dansk kommando

Bidraget vil operere under national dansk kommando og skal skabe mere sikre forhold for skibsfarten i internationalt farvand, herunder undsætning af skibe, der er udsat for kapringsforsøg. 

Det er nu på denne årstid, hvor forholdene på havet er mest gunstige for de fartøjer, piraterne råder over, og derfor her hovedparten af piratangrebene normalt finder sted.

Operationsområdet for de danske militære bidrag vil være internationalt farvand (åbent hav og eksklusiv økonomisk zone) i Guineabugten.

Kapacitetsopbygning

En del af piratangrebene i Guineabugten foregår i kyststaternes territorialfarvand, hvor udenlandske flådefartøjer ikke har bemyndigelse til at operere uden tilladelse fra kyststaterne, hvilket betyder, at kyststaternes militære styrker har en central rolle i kampen mod pirateriet.

På sigt er det også en målsætning, at kyststaterne i højere grad selv kan opretholde den maritime sikkerhed i regionen. 

Powered by Labrador CMS