Betjent smager sin egen medicin
En politibetjent er tirsdag idømt dagbøder
Retten i Helsingør har idømt en 31-årig politibetjent seks dagbøder på 500 kroner hver.
Det oplyser retten til Ritzau.
Betjenten var anklaget for at bryde sin tavshedspligt, i det han fortalte en kvinde oplysninger om hendes mand.
Da sagen var for retten i sidste uge, medgav betjenten, at han havde fortalt kvinden oplysningerne om ægtemanden.
Han nægter
Men betjenten nægter sig skyldig, og han henviste til, at han gav kvinden oplysningerne i kriminalitetsforebyggende øjemed, og at han havde lovhjemmel til at handle, som han gjorde.
I retten kom det frem, at der er tale om oplysninger, om at politiet mente, at manden var misbruger.
Betjenten har henvist til en bestemmelse i retsplejeloven om, at politifolk kan videregive fortrolige oplysninger om en mistænkt til nærtstående familiemedlemmer, så som forældre. Vel at mærke i tilfælde, hvor den mistænkte er over 18 år.
Er principiel
Sagen har haft et principielt skær, fordi bestemmelsen - Retsplejelovens paragraf 115 a - både er forholdsvis ny og sjældent anvendt.
Ifølge betjenten vurderede han sammen med en kollega, at man godt kunne fortælle hustruen oplysningerne. De henvendte sig til kvinden to gange.
Da sagen var for retten, fortalte hustruen i vidneskranken, at hun oplevede betjenten og hans makkers henvendelser som chikane.
- Det var voldsomme oplysninger. Det har ødelagt mit parforhold, sagde hun.
Betjentens forsvarsadvokat Stine Gry Johannesen siger til Ritzau, at dommeren i dommen har tilsidesat betjentens skøn, og ikke taget stilling til det mere principielle i sagen.
Vil anke
Hvis man bliver idømt en bøde på under 6000 kroner i byretten, kan man som udgangspunkt ikke anke sin dom. Men man kan søge om tilladelse til at gøre det igennem Procesbevillingsnævnet.
Det har Stine Gry Johannesen og hendes klient tænkt sig at gøre, oplyser hun.