Betjent risikerer fængselsstraf

Fotos af død person i tigerburet i København Zoo indgår i usædvanlig straffesag

Offentliggjort Sidst opdateret

Anklagemyndigheden kræver en politimand straffet, fordi han på sin private telefon og sin private computer opbevarede blandt andet et foto af den dræbte journalist Kim Walls torso.

Han lå også inde med et foto af en død mand liggende i tigerburet i København Zoo.

Begge fotos havde han fået som led i sin tjeneste. 

Viste dem til elever

Og begge fotos blev ulovligt vist i forbindelse med undervisning af elever på Politiskolen, hævder anklagemyndigheden.

Det er Statsadvokaten i København, der har besluttet at rejse tiltale på baggrund af en langvarig efterforskning hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Bøde er ikke nok

En bøde er ikke tilstrækkeligt ifølge statsadvokaten.

I Københavns Politi er en medarbejder netop blevet tiltalt i en straffesag. Han underviste elever på Politiskolen og hundeførere og viste billeder af blandt andet en død person i tigerburet i København Zoo. (Arkivfoto).
I Københavns Politi er en medarbejder netop blevet tiltalt i en straffesag. Han underviste elever på Politiskolen og hundeførere og viste billeder af blandt andet en død person i tigerburet i København Zoo. (Arkivfoto).

I retten vil der være påstand om fængselsstraf. 

Det fremgår af anklageskriftet, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Derimod nægter den tiltalte sig skyldig. Han har ikke overtrådt straffeloven, mener han.

Brutal drabssag

Kim Wall var offer i en usædvanlig brutal drabssag i 2017. I sin ubåd parterede gerningsmanden, Peter Madsen, liget i flere dele.

Statsadvokaten hævder, at politimanden har overtrådt to bestemmelser i straffeloven. 

Dels skal han have misbrugt sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret. Og dels skal han have videregivet fortrolige oplysninger.

Vist flere gange

I anklageskriftet står, at politimanden underviste elever på politiskolen og hundeførere, og at de to fotos samt nogle videooptagelser af andre episoder blev vist "et ukendt antal gange".

Men det var - hævder anklagemyndigheden - uberettiget videregivelse.

Sagen blev offentligt omtalt første gang i foråret 2022, da Ekstra Bladet kunne fortælle, at der var rejst en sigtelse, og nu har anklagemyndigheden altså vurderet, at manden skal stilles for retten.

Sendte billeder til sin hustru

Også andre forhold indgår i sagen.

For eksempel skal politimanden have sendt fotos af to anholdte personer fra sit arbejde videre til sin hustru og børn.

DEN UAFHÆNGIGE POLITIKLAGEMYNDIGHED

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (Politiklagemyndigheden) modtog den 16. maj 2022 kl. 10.08 underretning fra Københavns Politi om en episode kort forinden, hvor en 43-årig mand afgik ved døden, mens politiet var til stede. De pårørende er underrettet.

Politiklagemyndigheden har på den baggrund iværksat en nærmere undersøgelse af episoden i medfør af retsplejelovens § 1020 a, stk. 2. Efter denne bestemmelse iværksætter Politiklagemyndigheden efterforskning, når en person er afgået ved døden eller kommet alvorligt til skade som følge af politiets indgriben, eller mens den pågældende var i politiets varetægt. 

Når efterforskningen er afsluttet, sender Politiklagemyndigheden en redegørelse om sagen til Statsadvokaten i København.

Politiklagemyndigheden har på nuværende tidspunkt ikke yderligere oplysninger i sagen.

Kilde: DUP

Det bliver en dommer og to lægdommere i Københavns Byret, som skal afgøre, om straffeloven er overtrådt.

Powered by Labrador CMS