Bakterie i rullepølse kan være livsfarlig
Fødevarestyrelsen advarer
I denne rullepølse er der fundet listeria.
Foto: Fødevarestyrelsen
Der er fundet listeria i rullepølse.
Derfor tilbagekaldes at parti, oplyser Fødevarestyrelsen.
Det er Coop Danmark A/S, der i en egen-prøve af rullepølsen har opdaget den potentielt farlige bakterie.
Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?
Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.
Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.
De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:
* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).
Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.
Kilde:Fødevarestyrelsen.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Rullepølsen er pakket i pakker med 100 gram. Den er stemplet 'Sidste anvendelsesdato: 18.08.2021' og har EAN-stregkode 7340011402978.
Rullepølsen er solgt i Kvickly-, SuperBrugsen-, Dagli'Brugsen-, Fakta- og Coop365-butikker i hele landet og på Coop.dk/mad.
Mange dødsfald
I 2014 blev der fundet store mængder listeria-bakterier hos en virksomhed, der solgte rullepølser.
Dengang resulterede det i 17 dødsfald, og 41 mennesker blev smittet.
Læs mere om listeria hos Fødevarestyrelsen HER.
"Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det", står der i pressemeddelelsen.
Symptomer på listeria
Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.
Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.
De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:
* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).
Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.
Kilde:Fødevarestyrelsen.
Kilde: Fødevarestyrelsen