Aske i stjålet urne var hældt ud på jorden

En borger kontaktede grønlandsk familie efter tyveri af urne. Asken var blevet hældt ud

Offentliggjort Sidst opdateret

Indholdet af en urne, som onsdag blev stjålet ved et indbrud i en bil på Frederiksberg, er ifølge familien og Københavns Politi med stor sandsynlighed fundet igen.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.AG.

Urnen forsvandt

Urnen indeholdt de jordiske rester af Ulla Sofie Heilmann Madsen. 

Familien havde den liggende i en bil på Vodroffsvej på Frederiksberg, inden turen torsdag skulle gå mod Grønland, hvor urnen skulle nedsættes.

Men i forbindelse med et indbrud forsvandt urnen natten til onsdag. Det fik Sikkerninnguaq Heilmann, som er afdødes datter, til at efterlyse urnen på Facebook.

Hældt ud på jorden

Nu viser det sig ifølge Sermitsiaq.AG, at indholdet efter alt at dømme var blevet hældt ud på jorden i nærheden af gerningsstedet, og at en person har fundet størstedelen af asken. 

Den er nu overdraget til familien.

- Tyven har åbenbart hældt den ud på jorden. Vi kunne ikke finde urnen, så vi regner med, at personen har taget den med sig. Måske for ikke at afsløre sine fingeraftryk, siger Sikkerninnguaq Heilmann til Sermitsiaq.AG.

På vej til Nuuk

Over for mediet bekræfter Københavns Politi, at asken er blevet fundet, og at politiet føler sig overbevist om, at der er tale om asken fra den stjålne urne.

Hvad der ligger til grund for politiets overbevisning - om man for eksempel via overvågningskameraer i området har kunnet følge gerningsmanden - vil politiet ikke ud med.

Sikkerninguaq Heilmann fortæller til Sermitsiaq.ag, at familien nu som planlagt er på vej til Nuuk for at begrave asken.

Urne i bionedbrydeligt materiale. (Modelfoto)
Urne i bionedbrydeligt materiale. (Modelfoto)

Hvad koster en begravelse

De samlede udgifter til en begravelse kan typisk løbe op i 20.000-25.000 kroner.

Beløbet varierer, alt efter om man er medlem af folkekirken, og hvilke ønsker man har til gravsted, kiste, bedemand, blomster, gravsten, pasning af gravstedet og så videre.

Mens en del af udgifterne går til private leverandører, er der også udgifter til gebyrer på kirkegårdene. Der er forskellige priser på gravsteder og på at få en kiste eller en urne i jorden:

* Kirkegårdstakster er underlagt den offentlige rets principper for beregning af gebyrer. Taksterne må således ikke overstige de faktiske omkostninger.

* Provstierne kan vælge at give tilskud til medlemmer af folkekirken. Nogle steder er ydelserne således gratis for medlemmer – mens det andre steder koster et gebyr, også selv om man betaler sin kirkeskat.

* Ifølge begravelsesguiden.dk er den gennemsnitlige pris for et gravsted i 20 år 10.122 kroner, når man ikke er medlem af folkekirken.

* Tilskuddet for denne ydelse er til medlemmer af folkekirken gennemsnitligt på 9589 kroner.

* Man betaler også for såkaldt gravkastning – gravning og tildækning af hul til kisten.

* Det koster i gennemsnit 4787 kroner, når man ikke er medlem af folkekirken.

* Medlemmer får i gennemsnit et tilskud på 2974 kroner.

* En urneplads koster i gennemsnit 2331 kroner for ti år, når man ikke er medlem af folkekirken. Medlemmer får i gennemsnit et tilskud på 2126 kroner.

* Urnenedsættelse har en gennemsnitstakst på 749 kroner for ikkemedlemmer, mens det gennemsnitlige tilskud for medlemmer er 458 kroner.

* Alle nævnte gennemsnit dækker over meget store lokale forskelle. Tilskuddene gælder medlemmer af folkekirken, som har bopæl i den kommune, hvor kirkegården ligger.

Kilde: Foreningen Liv og Død, retsinformation.dk, begravelsesguiden.dk.

Powered by Labrador CMS