Advarer i Filippa-sag: Det er strafbart

Navneforbud gør det strafbart at dele identiteten på den sigtede i sagen, hvor en 13-årig pige blev bortført

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er strafbart at dele oplysninger, der kan afsløre identiteten på den 32-årige mand, der er sigtet for at have bortført og udsat en 13-årig pige for overgreb.

Det fortæller Vibeke Borberg, der er advokat med speciale i blandt andet medieret og presseetik.

Den 32-årige er beskyttet af et navneforbud. Det betyder, at det er strafbart at offentliggøre eksempelvis hans navn, stilling, bopæl eller andre oplysninger, som kan føre til, at hans identitet bliver afsløret.

Risikerer bøde

Deler man oplysninger af den karakter, risikerer man at få en bøde.

- Selv om et navneforbud umiddelbart refererer til navnet, er det faktisk et identifikationsforbud. Så alle oplysninger, der kan føre til, at man kan identificere den pågældende, er omfattet, siger Vibeke Borberg.

Søndag advarede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om, at man risikerer straf, hvis man overtræder navneforbuddet i den pågældende sag.

- Husk, at det er strafbart at offentliggøre identiteten på personer, der er omfattet af navneforbuddet, skrev det i et opslag på Twitter.

En enkelt oplysning kan være nok

Ofte vil det være summen af flere oplysninger, der fører til, at et navneforbud bliver overtrådt. Men i nogle tilfælde kan en enkelt oplysning være nok.

Det skyldes, at vi bor i et lille land, hvor der ikke skal meget til, før man kan søge en person frem på nettet, fortæller Vibeke Borberg.

Er offentliggjort

Reglerne er lavet på et tidspunkt, hvor offentliggørelse som udgangspunkt skete i medierne.

- Men sådan er det jo ikke i dag, hvor vi også kan offentliggøre ting på sociale medier, siger Vibeke Borberg.

- Så hvis nogen på åbne sociale medier kommer med oplysninger, som kan identificere gerningsmanden, vil der formentlig være tale om en offentliggørelse omfattet af navneforbuddet.

Wild West-stemning

Det samme siger Sten Schaumburg-Müller, professor på Juridisk Institut hos Syddansk Universitet.

- Det er mit indtryk, at der stadig hersker en slags wild west-stemning på sociale medier og et indtryk af, at ingen regler gælder. Men det er forkert. Der gælder de samme regler som alle andre steder, siger han til B.T.

NAVNEFORBUD

Navneforbud er en retlig afgørelse om, at navnet på en sigtet person ikke må omtales i forbindelse med offentlig omtale af den mod vedkommende verserende straffesag. Oftest medfører navneforbuddet, at medierne alene omtaler personen ved vedkommendes initialer.

Der nedlægges navneforbud, hvis det formodes, at offentlig gengivelse af den sigtedes navn vil bringe nogens sikkerhed i fare eller udsætte dem for unødvendig krænkelse. Navneforbuddet inkluderer både vedkommendes navn, stilling og bopæl, ligesom der kan være forbud mod at nævne andre oplysninger, som vil kunne identificere vedkommende.

Kilde: Wikipedia

Forsvandt lørdag

Den 13-årige pige forsvandt lørdag efter at have delt aviser ud på sin rute. Hun blev fundet i live søndag kort før klokken 15.

En 32-årig mand er sigtet for at bortføre hende og for at have udsat hende for voldtægt og andet seksuelt forhold end voldtægt.

Han erkender delvist sigtelsen og er blevet varetægtsfængslet frem til 11. maj.

Navneforbuddet bortfalder senest, når der falder endelig dom i sagen. Retten kan også vælge at ophæve det før.

Der er navneforbud i sagen, hvor en 13-årig pige ifølge politiet blev bortført og voldtaget af en 32-årig mand. Det betyder, at man ikke må dele oplysninger, der kan afsløre mandens identitet, fortæller advokat. (Arkivfoto).
Der er navneforbud i sagen, hvor en 13-årig pige ifølge politiet blev bortført og voldtaget af en 32-årig mand. Det betyder, at man ikke må dele oplysninger, der kan afsløre mandens identitet, fortæller advokat. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS