Forbrug

Kostrådene får ny form: Det betyder det for dig

Hvor meget fylder kød i forhold til planterig kost i de officielle kostråd? Det bliver nu visualiseret i en ny form som cirkel.

Mange ved, at vi bør spise mere grønt. Det er både sundere for os mennesker og bedre for klimaet. De høje prisstigninger i den seneste tid har påvirket danskernes kødforbrug.

Men hvor meget skal kød egentlig fylde i forhold til grøntsager, frugt og kornprodukter, hvis man vil spise sundt og klimavenligt?

Det prøver Fødevarestyrelsen nu at tydeliggøre i en ny kostrådscirkel.

Ikke overraskende fylder planterig kost meget i cirklen. Frugt og grøntsager udgør cirka 41 procent, og kornprodukter 32 procent.

– Kostrådene tager nu både hensyn til sundhed og klima. Det er en af forklaringerne på, at vi som noget nyt råder til at vælge bælgfrugter og spise mindre kød, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen.

Kostrådene i cirklen er de samme som Fødevarestyrelsens syv officielle kostråd fra januar 2021 og gælder for personer mellem 6 og 65 år.

Den nye form skal visualisere, hvordan kosten kan sammensættes over for eksempel et par uger. Anne Pøhl Enevoldsen understreger, at man ikke skal bruge cirklen på det enkelte måltid.

– Nogle kan bedst lide at læse, og andre forstår det bedre, hvis de ser det visuelt.

– Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem, siger hun og tilføjer, at det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur.

Selv om klima er integreret i kostrådene, er mange af kostrådene de samme som tidligere.

– Vi skal stadig spise 600 gram frugt og grønt om dagen og vælge mad med fuldkorn.

For mange danskere er der et stort skridt fra at spise mere end et kilo kød om ugen ned til de anbefalede 350 gram. Anne Pøhl Enevoldsen håber, at cirklen kan være med til at pege på de madvarer, som man kan erstatte kødet med.

– Hvis man gerne vil reducere sit kødforbrug, er det vigtigt, at man ikke bare skruer ned for sit kødforbrug uden at skrue op for blandt andet bælgfrugter og kornprodukter, siger hun.

Man ved fra tidligere undersøgelser fra for eksempel Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet, at mange danskere gerne vil spise flere bælgfrugter, men de mangler inspiration til at bruge dem i maden.

Fødevarestyrelsen vil prøve at inspirere ved at dele små tips på sociale medier.

– I spaghetti bolognese kan man for eksempel udskifte halvdelen af kødet med linser, siger Anne Pøhl Enevoldsen.

For børn mellem 2 og 5 år vil inddelingen i kostrådscirklen være lidt anderledes. Mælk og andre mejeriprodukter vil fylde lidt mere.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker