Kriminal

Konkret vurdering afgør om Ibi-Pippi skal i kvindefængsel

Kriminalforsorgen foretager individuel vurdering af, hvor personer, der har ændret køn juridisk, skal afsone.

Det vil bero på en konkret og individuel vurdering, om den nu dømte provokunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaard skal afsone i et kvindefængsel eller ej.

Hun er mandag af Retten i Viborg blevet idømt halvandet års ubetinget fængsel for hærværk, hun begik mod et maleri på Museum Jorn sidste år.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har anket dommen, og derfor skal Vestre Landsret tage stilling til sagen.

Hun søgte om juridisk kønsskifte i 2015. Det blev godkendt, og hun er i lovens forstand en kvinde. Men da hun skiftede køn, vakte det opsigt, at hun ikke ønskede at foretage nogen fysiske forandringer.

Dermed fremstår hun som en mand, selv om hun juridisk er en kvinde.

Kriminalforsorgen vil ikke kommentere personsager og dermed ikke sige, hvorvidt Ibi-Pippi Orup Hedegaard vil skulle afsone sin straf i et kvindefængsel eller ej.

– Kriminalforsorgen kan dog oplyse, at dømte og varetægtsfængslede som hovedregel placeres på baggrund af CPR-nummer, det vil sige det juridiske køn, skriver Kriminalforsorgen i et svar til Ritzau.

Når den indsattes juridiske køn er anderledes end personens kønsidentitet, det biologiske køn og/eller det køn, personen blev tildelt ved fødslen, vil der dog ske en konkret og individuel vurdering af, hvor vedkommende skal placeres.

Det er i den vurdering afgørende at tage hensyn til sikkerheden.

Derfor vil Kriminalforsorgen lægge vægt på, hvilken kriminalitet personen er dømt for, og om en bestemt placering kan udgøre en sikkerhedsrisiko for enten personalet, den dømte selv eller medindsatte.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard siger til Midtjyllands Avis, at hun “klart vil foretrække” at skulle afsone en eventuel straf i et kvindefængsel.

Hvis hun af landsretten også idømmes fængsel, vil hun derfor bede Kriminalforsorgen om lov til at afsone blandt kvinder.

– Jeg vil synes at det er ubehageligt at være i et herrefængsel, siger hun til avisen.

Kriminalforsorgen er ved at udarbejde vejledninger til personalet om kønsminoriteter.

– Vejledningerne skal bidrage til en bedre forståelse og håndtering af kønsminoriteters særlige problemstillinger i de danske fængsler og arrester, og de skal gøre vores personale opmærksomme på, hvad der er vigtig at tage højde for både i forhold til adfærd og sprog, skriver Kriminalforsorgen.

Vejledningerne ventes færdige i første halvår af 2023.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker