Udland

Kommission med hård kritik af Sveriges coronahåndtering

- Der blev på flere områder gjort for lidt, og det skete for sent, siger kommission i længe ventet rapport.

Den svenske coronakommission retter kraftig kritik mod de svenske myndighedernes håndtering af pandemien i ny rapport.

– Der blev på flere områder gjort for lidt, og det skete for sent, siger kommissionen, som blandt andet peger på, at et indrejseforbud burde have været indført senest i midten af marts 2020.

Kommissionen siger, at regeringen burde have taget et mere klart lederskab i håndteringen af pandemien, selv om strategien med overvejende frivillige råd og vejledninger var rigtig – om end den tit blev gennemført for sent.

Sveriges fremgangsmåde førte til en ophedet og stærkt polariseret debat både i indland og udland, fordi strategien på en række områder skilte sig ud. Langt hen ad vejen var regler om hygiejne og social afstand frivillige.

– Men regeringen burde i alle krisens aspekter have påtaget sig lederskab fra begyndelsen, siger kommissionen, som også finder, at regeringen var for ensidig i dens lytten til de svenske sundhedsmyndigheders eksperter.

Kommissionens undersøgelse og vurdering, som blev iværksat af regeringen under pres fra Riksdagen, kan blive en belastning for de regerende socialdemokrater under den kommende valgkamp op til et valg i september.

Over 17.000 mennesker er døde med covid-19 i Sverige, hvilket er flere i forhold til indbyggertal end i de andre nordiske lande, men færre end i de fleste andre europæiske lande.

/ritzau/TT

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker