Indland

Købmænd: Alderstjek via kreditkort kan hindre salg af nikotinprodukter

Ifølge købmænd kræver det politisk handling, hvis man vil unges køb af nikotinprodukter til livs.

Elektronisk alderstjek er løsningen, hvis danske supermarkeder skal salget af røgfri nikotinprodukter til unge under 18 år til livs.

Det mener Jannick Nytoft, administrerende direktør hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd.

– Grundlæggende mangler vi mulighed for elektronisk aldersvalidering. Så kreditkortet boner ud, når man forsøger at købe produkterne uden at være 18 år gammel, siger Jannick Nytoft.

I en undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen angiver 54,1 procent af de 15-17 årige, som køber røgfri nikotinprodukter, at de køber det i et supermarked.

50,3 procent af aldersgruppen køber det i en kiosk og 48,6 procent på tankstationer.

1921 personer i alderen 15-17 år har svaret på Sundhedsstyrelsens undersøgelse.

Hvis kasseassistenterne er i tvivl om alderen på en person, som ønsker at købe et nikotinprodukt, skal ekspedienten spørge om id, men det er ifølge De Samvirkende Købmænd ikke nok.

– Det vil selvfølgelig være fint, at ekspedienten spørger, og det kan vi også kun opfordre til i tilfælde, hvor ekspedienten er i tvivl, lyder det fra Jannick Nytoft.

– Men vil man for alvor det her til livs, tror jeg ikke, at vi kommer uden om, at vi skal kigge på aldersvalideringen generelt.

Og det kræver ifølge ham politisk handling.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønsker også handling på området efter Sundhedsstyrelsens undersøgelse. For undersøgelsen er ifølge hende bekymrende.

– Derfor er vi i regeringen klar til at kigge på forskellige tiltag for at vende udviklingen, lyder det fra Sophie Løhde i et skriftligt svar til Ritzau.

Allerede sidste år var et forslag om at sikre en frivillig elektronisk aldersverificering for butikker, så mindreårige ikke kan købe eksempelvis nikotinprodukter med aldersbegrænsning, til afstemning i Folketingssalen.

I det forslag skulle verificeringen foregå via betalingskort og medføre, at kortet automatisk blev afvist, hvis personen ikke var gammel nok. Lige som De Samvirkende Købmænd ønsker det.

Forslaget blev nedstemt ved andenbehandlingen. 61 procent af Folketinget stemte imod, heriblandt det nuværende regeringsparti Socialdemokratiet. Et andet regeringsparti, Venstre, stemte hverken for eller imod. Kun De Radikale og De Konservative stemte for.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker