Indland

Knap hver tiende dansker indløste recept på antidepressiv medicin

Flere kvinder end mænd indløste mindst én recept på et antidepressivt lægemiddel i 2021.

Knap hver tiende voksne dansker indløste i 2021 mindst én recept på et antidepressivt lægemiddel.

Det viser en analyse fra Danmarks Statistik om brugere af antidepressive lægemidler.

Denne typer lægemidler anvendes eksempelvis til depression og andre psykiske lidelser.

Det er særligt kvinderne, som henter antidepressive lægemidler på apotekerne, skriver Danmarks Statistik i analysen.

12 procent af alle voksne kvinder indløste på et tidspunkt i løbet af 2021 en recept på et antidepressivt lægemiddel. Tallet for mænd er syv procent.

I hele tal betyder det 280.000 kvinder og 158.000 mænd.

– At kvinder i højere grad end mænd tager antidepressiv medicin, har været situationen i alle de år, analysen omfatter, fra 2011 til 2021. Det kan der være mange grunde til.

– Vi ved for eksempel, at kvinder går oftere til læge end mænd, så det kan have en betydning for, at de også oftere får en recept på antidepressiv medicin, siger Fenja Søndergaard Møller, specialkonsulent i Danmarks Statistik, i en pressemeddelelse.

Forskellen mellem mænd og kvinder stiger med alderen. Samtidig stiger andelen af brugere af antidepressiv medicin generelt med alderen og er højest for personer over 80 år.

Danmarks Statistik skriver, at forskellen ikke nødvendigvis er et udtryk for, at unge har det mentalt bedre end ældre.

– Forskellen kan blandt andet skyldes en anden tilgang i behandlingen af unge i forhold til ældre. Der kan for eksempel være en større tilbøjelighed til, at unge tilbydes andre behandlingsformer end antidepressive lægemidler.

– Samtidig er unge i mindre grad brugere af andre typer af medicin, imens ældre borgere ofte har en mere regelmæssig kontakt til sundhedsvæsenet, lyder det i analysen.

Den samlede andel af brugere af antidepressive lægemidler i befolkningen er ikke steget siden 2011. For alle aldersgrupper var niveauet i 2021 lavere end i 2011.

I 2011 lå andelen af brugere af antidepressiv medicin på lidt over ti procent af befolkningen. I 2021 var tallet ni procent.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker