Udland

Kina sætter lavere vækstmål end sidste år ved parlamentsåbning

Verdens næststørste økonomi er på vej tilbage fra tre år med hårde coronarestriktioner.

Den kinesiske regering har sat et bnp-vækstmål for 2023 på omkring fem procent.

Det fremgår ifølge nyhedsbureauet Reuters af en regeringsrapport, som er blevet offentliggjort søndag ved åbningen af Den Nationale Folkekongres (NPC).

Målet på fem procent er i den lave ende af, hvad analytikere forventede. Politiske kilder har til nyhedsbureauet Reuters talt om et mål på op mod seks procent.

Kina havde en vækst sidste år på tre procent og missede dermed klart målet på omkring 5,5 procent.

Det var en af de laveste vækstrater i næsten et halvt århundrede.

Rapporten sætter også et mål om, at der skal skabes 12 millioner arbejdspladser i byerne i år. Det er en stigning fra sidste års mål om 11 millioner.

Åbningen af Den Nationale Folkekongres finder sted, mens verdens næststørste økonomi fortsat er på vej tilbage efter tre år med hårde coronarestriktioner.

Bnp, bruttonationalprodukt, er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Den Nationale Folkekongres beskrives ofte som Kinas parlament og er den kinesiske stats mest magtfulde organ. Folkekongressen er ikke direkte folkevalgt.

Flere medier beskriver NPC som et gummistempel-parlament. Det er et udtryk, som bruges om et organ, der juridisk set har stor magt, men de facto ikke har særligt stor magt.

Øverst på dagsordenen vil blandt andet være genvalget af Xi Jinping som præsident.

Han blev i oktober igen udpeget som generalsekretær for Kinas Kommunistiske Parti. Analytikere beskriver over for nyhedsbureauet AFP Xi som en præsident, der er i så stærk en position, at han “nærmest ikke kan udfordres”.

Baggrunden for, at Xi kan fortsætte på posten er blandt andet, at han i 2018 sørgede for at få afskaffet en grænse på maksimalt to perioder for kinesiske præsidenter.

NPC-åbningen fandt sted søndag på en dag med smog i Beijing og meget høj sikkerhed. 2948 delegerede var samlet i Folkets Store Hal på den vestlige side af Den Himmelske Freds Plads.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker