Udland

Kina og Rusland hævder at ville modsætte sig koldkrigsmentalitet

Den kinesiske topdiplomat Wang Yi er i Moskva for at møde den russiske sikkerhedschef og udenrigsminister.

Den kinesiske topdiplomat Wang Yi siger efter et møde med den russiske sikkerhedschef, at begge parter er enige om, at fred og stabilitet skal opretholdes i Asien og Stillehavet.

De mener begge, at landene bør sætte sig imod en “mentalitet”, der minder om den kolde krig.

Wang har været på rundtur i Europa. Her deltog han blandt andet i en sikkerhedskonference i München. Sidste stop på hans tur er den russiske hovedstad, Moskva.

Ifølge en udtalelse fra det kinesiske udenrigsministerium blev der på mødet drøftet globalt lederskab.

De to parter diskuterede også situationen i Ukraine, lyder det i udtalelsen, der dog ikke uddyber, hvad der konkret blev talt om.

Det er også planlagt, at den kinesiske diplomat skal mødes med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov. En talsperson for den russiske regering vil heller ikke udelukke et møde mellem Wang og den russiske præsident, Vladimir Putin. Talsperson Dmitrij Peskov siger, at “der er meget at tale om” for de to.

Kilder oplyste tirsdag til den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, også har planer om at rejse til Rusland til et topmøde med den russiske præsident, Vladimir Putin, inden for de kommende måneder. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge den amerikanske avis skulle rejsen være et forsøg på at få gang i forhandlinger med flere parter om en fredsløsning i Ukraine.

Kinas udenrigsminister, Qin Gang, siger desuden i en tale i Beijing, at Kina er dybt bekymret over konflikten i Ukraine, som risikerer at blive stadigt mere intensiveret og til og med blive “afsporet”.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker