Udland

Kina beder USA udforske sag om luftballoner over kinesisk territorium

USA skylder forklaring på luftballoner over Kina, lyder det. Forsker kalder Kinas påstande for varm luft.

Kina gentager tirsdag beskyldninger mod USA om, at der er sendt over ti amerikanske luftballoner ind i det kinesiske luftrum siden maj sidste år.

En talsperson for det kinesiske udenrigsministerium siger på den daglige pressekonference, at USA skylder at give en Kina en forklaring.

– USA må foretage en grundig efterforskning og give Kina en forklaring, siger Wang Wenbin, talsperson for det kinesiske udenrigsdepartement.

– Vi ønsker at påpege, at USA er nummer et, når det gælder overvågning af andre lande. Det har det internationale samfund – også Europa – erfaret, siger Wang Wenbin.

Det er en kommentar til, at Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har udtalt, at både Kina og Rusland har optrappet spionage mod Nato-lande.

De kinesiske påstande kommer, efter at det amerikanske militær skød en formodet kinesisk spion-luftballon ned ud for delstaten South Carolina 4. februar.

En sikkerhedsekspert herhjemme afviser de kinesiske påstande om amerikanske luftballoner i kinesisk luftrum som “varm luft”.

Andreas Bøje Forsby, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), mener, at kineserne kan se på retorikken i det politiske landskab i USA, at der ikke længere er megen fornuft at appellere til i sagen om påståede spionballoner.

– Og så gør Kina det, som landet har gjort så mange gange før, når tingene spidser til: De skyder med skarpt og beskylder i dette tilfælde USA for at gøre det samme, som amerikanerne beskylder Kina for, lyder vurderingen.

Seniorforskeren er i det hele taget skeptisk over for idéen om, at amerikanerne skulle operere med et program med luftballoner.

– Jeg vil påstå, at amerikanerne er i besiddelse af en meget mere avanceret overvågningsteknologi end kineserne, siger han.

– USA opererer både med spionsatellitter, en flåde og luftfartøjer, som er effektive efterretningsredskaber, i den eksklusive økonomiske zone ud for Kinas kyster.

Den kinesiske luftballon havde inden nedskydningen overfløjet militært sensitive områder – blandt andet i Montana, hvor der er lagret atomvåben.

Hændelsen har fået amerikanerne til at kæmme luftrummet for andre objekter, der ikke umiddelbart fanges af en radar. Det har ført til tre nedskydninger af andre objekter.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker