Putins bedste ven fylder rundt

Under Aleksandr Lukasjenkos styre er politiske modstandere blevet fængslet eller er flygtet ud af Hviderusland

Offentliggjort

Aleksandr Lukasjenko har netop markeret én milepæl i form af sine 30 år ved magten i Belarus, også kendt som Hviderusland.

I dag kan han markere endnu en milepælen at være fyldt 70 år.

Lukasjenko blev præsident i Belarus 1994, en måneds tid før sin 40 års fødselsdag og få år efter Sovjetunionens sammenbrud.

"Europas sidste diktator", som hans mangeårige tilnavn lyder, har siddet tungt på magten lige siden.

Mand af folket

Da han blev valgt for 30 år siden, præsenterede han sig som en mand af folket og en modstander af korruption. Det sikrede ham folkelig opbakning i de første år.

Men han blev hurtigt kendt for sin autoritære ledelsesstil. Efter to år ved magten sikrede han sig i 1996 udvidede beføjelser og svækkede landets parlament.

Over årene har han opbygget en stærk og tilsyneladende urørlig magt, som giver ham kontrol over alle grene af regeringen samt retsvæsenet og medierne.

Systematisk undertrykkelse

Under hans styre er oppositionen i Belarus systematisk blevet undertrykt.

De politiske modstandere, der ikke er i fængsel eller blevet udsat fra vold fra styrets side, er flygtet ud af landet.

En af dem, der har valgt at flygte, er Svetlana Tikhanovskaja. Hun har siden 2020 levet i eksil i Litauen.

Tikhanovskaja stillede op mod Lukasjenko ved valget i 2020 efter at hendes mand, som oprindeligt var opstillet, var en af flere oppositionspolitikere, der blev fængslet.

Vandt valget

Uafhængige iagttagere er enige om, at Tikhanovskaja vandt valget. Men Lukasjenkos valgkommissionen hævdede noget andet, og han blev i september 2020 taget i ed til sin sjette embedsperiode.

Det omstridte valgresultat udløste store protester i Belarus. Hundredtusinder gik på gaden. Mindst 7000 demonstranter blev anholdt, og et utal af mennesker fik tæsk af politiet på gaden eller i fængslerne.

Lukasjenko betegnede demonstranterne og aktivisterne som "rotter", der var styret af Vesten.

Kritiske røster

Hans styres undertrykkelse af kritiske røster er vidtrækkende. Det har endog rakt adskillige kilometer op i luften. Det skete i maj 2021, da et belarusisk jagerfly tvang et passagerfly, der var på vej fra den græske hovedstad, Athen, til Vilnius i Litauen, til at lande i Belarus' hovedstad, Minsk.

Da flyet var landet, anholdt Lukasjenkos politi den kritiske journalist Roman Protasevitj, som var om bord på flyet på vej hjem til Vilnius. Han blev idømt otte års fængsel, men blev kort efter benådet, efter at han vidnede mod en anden demokratiforkæmper.

Førte til fordømmelser

Lukasjenkos valgsvindel og hårdhændede behandling af oppositionen førte til fordømmelser fra vestlige lande, nye sanktioner og yderligere isolation.

Blandt de få, som Lukasjenko har et tæt bånd til, er Rusland og landets præsident, Vladimir Putin. De gode relationer til den store nabo mod øst anses for at have været afgørende for hans overlevelse som præsident.

Rusland har støttet ham økonomisk og politisk. Til gengæld har Lukasjenko blandt andet ladet Putin opstille russiske styrker langs Belarus' grænse til Ukraine og invadere landet herfra i februar 2022.

Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, har siddet tungt på magten i den tidligere sovjetrepublik i 30 år. Fredag kan han fejre et andet rundt tal, når han fylder 70 år.
Powered by Labrador CMS