Lokal modstand spændte ben for udnævnelse

Venstreprofil Bertel Haarder, som 7. september fylder 80 år, sad i Folketinget i over 42 år og er den politiker i Danmark med flest dage som minister på cv'et

Offentliggjort

Bertel Haarder - En Lang Karriere i Dansk Politik

Bertel Haarder blev valgt ind i Folketinget i 1975 og har haft en politisk karriere på over 42 år, inklusiv 7904 dage som minister.

Haarder har tjent under både S-regeringer og borgerlige regeringer, og har været undervisningsminister i over 15 år, hvor han blandt andet afskaffede 'klassens time'.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Vietnam-krigen sluttede. Det svenske atomkraftværk Barsebäck åbnede, og Folketinget besluttede, at Christiania skulle være afviklet senest i april 1976.

Det var begivenheder, som fandt sted i 1975.

Det var også året, hvor Venstres Bertel Haarder blev valgt ind i Folketinget for første gang.

Haarder, der fylder 80 år 7. september, var sammenlagt folketingsmedlem i lidt over 42 år.

Omfattende cv

Han takkede af i dansk politik efter 2022-valget, og hans cv er så omfattende, at langt fra alt kan nævnes her.

Bertel Haarder havde et hav af forskellige ministerposter. Faktisk nåede Haarder at være minister i sammenlagt 7904 dage.

Venstre-nestor Bertel Haarder var initiativtager til Folkemødet på Bornholm. Her ses han til Folkemødets åbning 13. juni i år.

Dermed er han fortsat den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901.

- Jeg er en ubetydelig grønskolling

- Men tænk på Fidel Castro, Robert Mugabe og den franske Solkonge. Jeg er jo en ubetydelig grønskolling i det selskab, sagde Haarder tilbage i 2016, da han rundede dag nummer 7.853 som minister og dermed snuppede rekorden.

Knap to måneder efter de ord måtte Haarder i øvrigt forlade posten som kultur- og kirkeminister, da Venstre indlemmede Liberal Alliance og De Konservative i det, der blev VLAK-regeringen.

Lokal modstand spændte ben for udnævnelse

På det tidspunkt var Haarder ved at blive kørt i stilling til jobbet som generalkonsul i Flensborg. Men efter lokal modstand mod at afsætte den siddende konsul takkede Haarder selv nej.

- Jeg vil ikke trænge mig på, sagde han dengang i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Haarder oplevede blandt andet S-regeringer under Anker Jørgensen, Poul Nyrup Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt samt borgerlige regeringer under Poul Schlüter, Uffe Ellemann-Jensen, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen.

Ville ændre folkeskolen

I 1982 blev forstandersønnen fra Sønderjylland minister for første gang. Haarder, der er kandidat i statskundskab med speciale i Grundtvigs frihedssyn, sad som undervisningsminister fra 1982-1993.

På den post var han en irriterende faktor for venstrefløjen. 

Blandt andet fordi Haarder ville ændre folkeskolen.

Afskaffede klassens time

Han var undervisningsminister over flere omgange. Sammenlagt i mere end 15 år. Blandt hans bedrifter var afskaffelsen af begrebet "klassens time".

Haarder er også kendt som at være initiativtager til Folkemødet på Bornholm, som han blev inspireret af efter et besøg på Almedalsugen på Gotland i Sverige.

Fire børn

I 1994 blev han valgt til EU-Parlamentet, hvor han sad frem til 2001.

Da Venstre samme år genvandt regeringsmagten, hentede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ham tilbage. Som integrations- og Europaminister.

Haarder er gift med Birgitte. 

Parret har fire børn.

Powered by Labrador CMS