Lars Ranthe bliver ny vært

Den erfarne skuespiller skal som vært stå i spidsen for Svend Prisen 2024

Offentliggjort

FAKTA: Svend Prisen afholdes for 20. gang

* Svend Prisen er en prisuddeling, der er blevet uddelt siden 2005. Den afholdes hvert år i Svendborg på Fyn - heraf navnet.

* I alt uddeles statuetter i otte ordinære kategorier: Årets Danske Film, Årets Udenlandske Børnefilm, Årets Udenlandske Film, Årets Kvindelige Skuespiller, Årets Mandlige Skuespiller, Årets Håb, Årets Danske Tv-dramaserie og Årets Danske Skuespiller I En Tv-dramaserie.

* De ti nominerede i kategorien Årets Danske Film fastslås ud fra antal solgte biografbilletter, og så vælger en jury de nominerede skuespilpræstationer ud fra disse film.

* Sidste år var det Julie Rudbæk, der løb med prisen som Årets Kvindelige Skuespiller for sin rolle i den romantiske dramakomedie "Elsker dig for tiden" og Anders W. Berthelsen, der vandt i kategorien Årets Mandlige Skuespiller for portrætfilmen "Bamse" om musikeren af samme navn.

* Vinderen af de forskellige kategorier vælges af publikum, der kan stemme fra 8. juli til 23. august.

* Derudover udvælges en person til at modtage Årets Hæderspris. I år er det skuespiller Bodil Jørgensen.

* Hædersprisen er tidligere blevet modtaget af instruktør Susanne Bier og skuespillerne Ghita Nørby og Lars Mikkelsen.

Kilde: Ritzau.

Når Krøyers Have i centrum af Svendborg danner rammen om Svend Prisens 20-års jubilæum, bliver det skuespiller Lars Ranthe, der står for slagets gang.

Her skal han føre publikum og de nominerede igennem prisuddelingen, hvor danske film og serier hædres og hyldes af publikum.

Grosserer Madsen

- Jeg synes, at det er en spændende udfordring. Svend Prisen har jo været en del af mit liv i den forstand, at vi har vundet den hvert år med "Badehotellet", siger Lars Ranthe, der har haft den bærende rolle som grosserer Madsen i samtlige sæsoner af successerien.

- Samtidig har jeg en tilknytning til Fyn, fordi jeg har gået på teaterskolen i Odense. Så da jeg blev spurgt, tænkte jeg, at det kunne være meget sjovt at prøve.

Uprøvet vært

Det er en forholdsvis uprøvet vært, der den 29. august byder velkommen til Svend Prisen 2024. Kun en enkelt gang har den erfarne skuespiller indtaget værtsrollen - det var ved det hedengangne Zulu Comedy Galla i 2022.

De fremmødte i Krøyers Have kan dog se frem til en meget umiddelbar Lars Ranthe. Druk-stjernen har nemlig ikke tænkt sig at pakke sig ind i en persona, når han indtager værtsrollen.

Tværtimod.

Lars Ranthe er relativt uprøvet i værtsrollen. Kun en enkelt gang før har han indtaget den. Det var ved det hedengangne Zulu Comedy Galla i 2022, hvor hans datter Rigmor også havde en rolle under showet.

- Jeg spiller aldrig Lars Ranthe, når jeg spiller en karakter, så jeg kan sagtens stille mig op og bare være Lars. Jeg er rimelig jovial anlagt og har aldrig følt, at jeg skal gå rundt og skjule mig. Jeg handler stadigvæk i Netto og tager linje 6 ind til byen.

Nomineret til pris

- Så interessant er jeg altså heller ikke, at der er noget, jeg skal gå og holde på, lyder det fra Lars Ranthe, der glæder sig til at skabe en morsom aften for publikummet i Svendborg.

Men også for den 54-årige skuespiller kan det blive en ekstra sjov - og speciel - aften.

Han kan nemlig ende med at have rollen som både vært og prismodtager, da han er nomineret til en personlig pris, mens flere film og serier, han har roller i, også er blandt de nominerede i to af hovedkategorierne.

En smule fjollet

- Jeg har aldrig prøvet den dobbeltrolle før, så jeg ved ikke, hvordan det bliver. Men jeg tænker, at det godt kunne afstedkomme en eller anden form for humoristisk kommentar, lyder det fra Lars Ranthe.

- Det kan jo godt virke en lille smule fjollet, at man står der som vært, og selv kan ende med at modtage en pris.

Det er blandt andet filmen "Jagtsæson 2: I medgang og modgang" og førnævnte "Badehotellet" samt portrætserien om den tidligere statsminister Anker Jørgensen "Anker", der er nomineret til henholdsvis Årets Danske Film og Årets Danske Dramaserie.

Lars Ranthe er også nomineret til Årets Mandlige Skuespiller for sin præstation som alkoholiseret familiefar i Christina Rosendahls drama "Fuld af kærlighed".

En rolle, som den prominente skuespiller har fået en helt særlig tilknytning til.

Løfter en større sag

- Det er noget af det, jeg har været allermest glad for at lave nogensinde, og hvor jeg er mest stolt af resultatet. Det har været rart at mærke, at ens arbejdsliv stadigvæk kan have udfordringer, hvor jeg føler, at jeg er med til at løfte for en større sags tjeneste og samtidig udvikle mig som skuespiller.

- Det kan jeg kun være taknemmelig for, så jeg håber af hele mit hjerte, at filmen vinder, siger Lars Ranthe.

I kategorien for Årets Danske Film vil "Fuld af kærlighed" kæmpe om anerkendelsen mod blandt andet "Bastarden", "Nattevagten - Dæmoner går i arv" og Afdeling Q-filmen "Den grænseløse".

Lidt vemodigt

Ud over de otte hovedkategorier bliver der tildelt en hæderspris, der i år går til Bodil Jørgensen.

Det glæder værten, der netop har afsluttet et årelangt samarbejde med den 63-årige skuespillerinde.

- Vi har jo sluttet "Badehotellet" af. Det har været fantastisk, men også lidt vemodigt, fordi det er en æra, der slutter for os alle sammen, siger Lars Ranthe.

- Jeg glæder mig til, at Bodil skal have hædersprisen. Vi har jo en lang historie med hinanden på "Badehotellet", så jeg glæder mig til at hylde hende.

Foruden hædersprisen vil Bodil Jørgensens præstationer på biograflærredet og tv-skærmen blive markeret under Svend Filmdage fra den 23. til 29. august.

Svend Prisen løber af stablen i Krøyers Have i centrum af Svendborg den 29. august.

Det er muligt at stemme på de nominerede i hovedkategorierne frem til den 23. august. Stemmerne kan afgives på Svendfilmfest.dk.

Powered by Labrador CMS