Forklarer: -Derfor sluttede Badehotellet sådan
Badehotellets skabere fortæller om slutningen
Du skal ikke læse videre, hvis du ikke ønsker at vide, hvordan "Badehotellet" ender. Seriens skabere sætter nu ord på den store finale.
Så er det definitivt forbi.
"Badehotellet", som åbnede på TV 2 i 2013, er nu efter 64 afsnit fordelt over ti sæsoner lukket og slukket, efter at sidste episode strøg over skærmen søndag aften.
Dermed har seriens skabere, forfatterparret Stig Thorsboe og Hanna Lundblad, sat punktum for et stykke dansk tv-historie.
- Der var ikke tårer forbundet med det. Vi er ret cool omkring det, siger Stig Thorsboe og uddyber:
- Det er os selv, der har taget beslutningen, så det ville være mærkeligt og lidt hyklerisk, hvis vi skulle begynde at græde over det. Men derfor har det stadig været et fantastisk tæt og skønt samarbejde med en masse mennesker, som nu er slut.
Blev dobbelt så lang
Da Hanna Lundblad og Stig Thorsboe, som sammen også har stået bag DR-dramaet "Krøniken", bød ind med "Badehotellet", var serien tiltænkt fem sæsoner, som skulle skildre Danmark fra 1928 til 1933.
Serien fik yderligere fem sæsoner, da Hanna Lundblad og Stig Thorsboe fik idéen om at tage et spring frem til Anden Verdenskrig.
- Det er to historier, vi har fortalt - først fem sæsoner og så fem sæsoner til. Det er ikke en never-ending story, siger Hanna Lundblad.
- Da vi skrev sidste afsnit, havde vi super mange pointer og ideer, og vi vidste ikke, hvordan det skulle flette sig sammen. Der var en masse varianter af ind og ud og frem og tilbage. Det var ikke bare et puslespil med tusind brikker. Der var en milliard brikker. Så jeg tænkte: "Phew, vi gjorde det", da vi var færdige.
Slutter i 1947
"Badehotellets" handling slutter i sommeren 1947.
I den periode sker et markant skift i samfundet, som gør det uforeneligt at fortsætte serien.
- Det er slut med, at de samme gæster kommer år efter år og flytter ind på de samme værelser og er der hele sommeren, forklarer Stig Thorsboe.
- Badehotellerne får en ny rolle. Der kommer skiftende gæster, og folk får egne sommerhuse - ligesom vi kender det i dag - og det er det, vi antyder i slutningen. Vi har prøvet at fortælle badehotellernes æra. Vi har fortalt den sidste del af den storhedstid. Det er derfor, vi har valgt at stoppe nu.
Får et sommerhus
To af seriens centrale par - hr. og fru Weyse spillet af Jens Jacob Tychsen og Cecilie Stenspil samt hr. og fru Madsen skildret af Lars Ranthe og Anne Louise Hassing - får netop et sommerhus.
Men de kigger stadig gerne forbi Andersens Badehotel, som stuepigen Edith - portrætteret af Ulla Vejby - har overtaget sammen med sin mand, Valter, spillet af Simon Stenspil.
Hotellet endte ikke med at blive amerikaniseret, som både gæster og personalet frygtede - men Valter nævner, at der kan komme lidt modernisering hen ad vejen.
Forsoning
Temaet for finalesæsonen har været forsoning.
Forsoning mellem en far og hans søn, der er haft vidt forskellige værdier og overbevisninger, og forsoning med fortiden for at se frem mod en ny begyndelse.
Men helt centralt står kærligheden.
Både gæster og personale har forelsket sig på kryds og tværs af skel.
- Der er jo en række kærlighedshistorier, der er blevet fortalt igennem ti sæsoner, hvor vi har været optaget af kærlighedens veje - og vildveje, siger Stig Thorsboe.
Centralt står blandt andre hotellets bestyrerinde, Amanda, spillet af Amalie Dollerup, som forelsker sig i den tyske løjtnant Uwe Kiessling, spillet af Anton Rubtsov, der ikke sympatiserer med nazismen, men nødtvunget er blevet løjtnant i værnemagten.
- Det er virkelig en historie om at gribe kærligheden, i det sekund den er der, siger Hanna Lundblad.
- Der er en meget rørende scene i ottende sæson, hvor han siger: "Er det klogt?", og Amanda svarer: "Jeg ved ikke, hvad der er klogt mere". Det er et onenightstand, hvor de får deres datter, Frida, og så er det dem for evigt bagefter.
Ænser det ikke
På den anden side af spektret er Peter Hesse Overgaards bekymrede kontorchef Aurland, der har hovedet så dybt nede i dagens aviser, at han ikke ænser, at lærerinden og den tidligere stuepige Otilia - spillet af Merete Mærkedahl - i adskillige sæsoner har bejlet til ham.
De andre må sige det direkte til Aurland. Men der er det for sent. Hun er blevet gift. Men da de ringes ved i "Badehotellets" sidste afsnit, bliver der lagt på med ømhed og sagte smil.
- Det går altså ikke, at man går en hel vinter og har tænkt på, hvad der er blevet sagt, og at man nok skulle have rakt ud. Man er nødt til at tage den, når den er der, siger Stig Thorsboe.
- Det er en historie, der er meget god at blive mindet om i ny og næ. Men i virkeligheden har de måske fundet hinanden det bedste sted - intellektuelt, siger Stig Thorsboe og bliver suppleret af Hanna Lundblad:
- Vi har beskæftiget os med kærlighed hele vejen igennem. Men det er også en serie, hvor vi har beskæftiget os med håb, siger hun.
Et lys i mørket
"Badehotellet" er blevet kaldt et lys i mørket, og det regner sjældent.
Når det gør, klarer det hurtigt op, selv om det ulmer i horisonten.
- Der er så mange ulyksalige fremtidsprognoser og tildragelser, i den tid vi lever i lige nu, siger Hanna Lundblad.
- Derfor har vi været meget opmærksomme på: Hvad gør os glade? Hvad er det, vi nærer os ved? Hvad er det for historier, vi gerne vil fortælle? Og hvad er det, vi gerne vil dele med seerne? Der er kærlighed helt klart et spor ind til at tale om håb.
Hanna Lundblad og Stig Thorsboe plejer at sige, at håbet ligger i fællesskabet.
- Det er i hvert fald en pointe i denne her sæson, siger Stig Thorsboe.
Samtlige sæsoner af "Badehotellet" er tilgængeligt på TV 2 Play.