Camilla Rathcke fylder 50 år
Hun begyndte som fællestillidsmand på Herlev Hospital, og i dag er hun formand for Lægeforeningen
Gode arbejdsvilkår for læger har været en stor del af det, som Camilla Noelle Rathcke har arbejdet med i sit lægeliv.
Hun begyndte som fællestillidsmand på Herlev Hospital, og i dag er hun formand for Lægeforeningen.
Hendes opgave er at tale de godt 30.000 lægekollegers sag og sikre, at Lægeforeningens holdninger står stærkt i debatten om sundhedsvæsenet.
Det gør Camilla Rathcke, der fylder 50 år den 12. december, på en måde, der får politikere på Christiansborg og i Danske Regioner til at lytte.
God start
Som da hun for nylig kvitterede for den nye sundhedsreform ved at udtale, at den er en god start for patienter og læger.
Men, tilføjede hun, nu skal det store omstillingsarbejde i gang, og uddannes der ikke markant flere speciallæger, kommer reformen ikke i mål.
Selv er Camilla Rathcke ansat som speciallæge i hormonsygdomme på Herlev Sygehus, hvor hun behandler patienter med for eksempel sygdomme i stofskiftet eller binyrerne.
Formandsposten giver plads til, at hun kan møde på afdelingen to dage om ugen, og det er dage, hun sætter højt. Mødet med patienter og kolleger sikrer, at hun stadig har føling med faget.
På åremål
Det er vigtigt, da formandsposten er på åremål. Rathcke tiltrådte i 2020 og stopper senest i 2026.
Indtil da giver det god mening at kende til virkeligheden på afdelingen, siger hun.
Højt på dagsordenen som formand står forebyggelse, så færre ender med at blive syge, fordi de har drukket for meget alkohol, røget eller forsømt at bevæge sig.
Senest har Lægeforeningen foreslået, at alt salg af alkohol til unge under 18 år skal forbydes, og at regeringen indfører mindstepriser på alkohol, der er differentierede efter procentsatsen i alkoholen.
Det skal mindske "binge-drinking" og reducere risikoen for alkoholforgiftning blandt børn og unge.
Forbudspolitik
Kritikere har kaldt det forbudspolitik, men sådan ser hun det ikke.
- Jeg synes, at det er udtryk for, at vi tager et ansvar for, at vi ikke får skabt mere sygdom end højst nødvendigt.
- At vi hjælper unge til at komme ind i voksenlivet med et moderat forhold til alkohol og gerne uden tobak, så de kan få det bedst mulige liv.
Camilla Rathcke ser ikke bare sundhedsvæsenet med lægefaglige øjne. Hun har selv mærket sårbarheden og behovet for hjælp, da hun i 2003 blev mor til tvillinger.
De blev født 15 uger for tidligt, og vejede ved fødslen ikke mere end henholdsvis 585 gram og 800 gram.
Mors fodspor
I dag er de to stærke voksne, som er fulgt i deres mors fodspor. Datteren, Viktoria, læser medicin på Aarhus Universitet og sønnen, Noah, læser medicin med industriel specialisering på Aalborg Universitet.
Den yngste datter, Carmen, går i 7. klasse.
Med de tre og en god middag fejrer Camilla Ratchke sin runde dag. Til sommer tager de alle fire på en længere rejse til udlandet.
Camilla Ratchke bor med sin yngste datter i Allerød.