50 år i dag

Keramiker Karen Kjældgård-Larsen, der fylder 50 den 17. august, troede først, at nytænkning af Royal Copenhagen-klassiker var en provokation. Men de sagde ja.

Offentliggjort

Da keramikeren Karen Kjældgård-Larsen lige var blevet færdiguddannet ved Danmarks Designskole i 2000, designede hun det ikoniske Mega Mussel-stel for Royal Copenhagen.

Idéen til stellet startede som en studieopgave, men hun blev opfordret til at vise det til Royal Copenhagen.

- Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at vise det, for jeg tænkte, at de måske ville synes, at det var en smule provokerende.

- Det var en ret fantastisk oplevelse, da de ringede og sagde, at de gerne ville have designet, siger Karen Kjældgård-Larsen, som fylder 50 år den 17. august.

Sidenhen er Mega Mussel-stellet, som er en nyfortolkning af det klassiske musselmalede stel fra 1775, blevet et kæmpehit på over 100 dele.

Selv siger Royal Copenhagen, at det er det mest efterspurgte stel i mere end to årtier.

Nye tilføjelser

Karen Kjældgård-Larsen designer årligt nye tilføjelser til det kendte stel.

Det er et arbejde, der ifølge hende bliver ved med at være "sjovt og varierende", selv om hun har arbejdet på det i snart 25 år.

For hendes virksomhed Claydies, som hun driver sammen med keramikeren og studiekammeraten Tine Broksø, er det også glæden ved arbejdet og en søgen mod nytolkninger, der driver kreativiteten frem.

Siden dengang har de to haft en legende, humoristisk og kreativ tilgang til keramikkens verden, som de har kunnet udleve i samarbejde med store virksomheder som Kähler, men også i form af udstillinger og egne kollektioner.

- Vi prøver at kombinere vores håndværk med en meget legende tilgang til keramikken og måske en smule provokation, siger Karen Kjældgård-Larsen.

Keramikeren Karen Kjældgård-Larsen fylder 50 år lørdag den 17. august. (Arkivfoto).

En stor bordopdækning

Lige nu arbejder Claydies på en udstilling i slutningen af året i Officinet i København under titlen "keramiske food processer".

Udefra bliver udstillingen en stor bordopdækning med forskellige retter, der på en legende måde skal vise gæsterne de forskellige processer, der til dagligt foregår bag kulissen i deres værksted.

- Det bliver appetitligt og også lidt humoristisk, tror jeg, siger Karen Kjældgård-Larsen.

Hun er gift med fotograf Mads Morgan Hagedorn-Olsen, og sammen har de tre døtre.

Den runde fødselsdag fejrer hun med 70 gæster i haven med fadøl, dans og chili con carne i dybe Mega Mussel-tallerkner. Hendes mand havde først foreslået at servere maden i paptallerkner, men den går ikke.

- Nej, nej, nej, jeg nægter simpelthen at servere maden i pap, siger Karen Kjældgård-Larsen og griner.

Powered by Labrador CMS