Udland

Jordskælv i det sydlige Iran dræber mindst fem personer

Fem mennesker er bekræftet døde, og 49 er kvæstet efter et jordskælv i Iran med en beregnet størrelse på 6,1.

Mindst fem mennesker er bekræftet døde, og 49 er blevet kvæstet, i et jordskælv med en beregnet størrelse på 6,1 i det sydlige Iran natten til lørdag.

Det rapporterer iransk stats-tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I alt har der været 24 efterskælv – to af dem også større skælv med en beregnet størrelse på 6,3 og 6,1.

Det første skælv ramte klokken 02.00 om natten lokal tid og medførte voldsomme ødelæggelser i landsbyen Sayeh Khosh. Det seneste ramte klokken 08.00 om morgenen.

– Alle de døde blev ofre for det første jordskælv, og ingen kom til skade i de to næste alvorlige skælv, da folk allerede var gået uden for deres hjem, siger Foad Moradzadeh, guvernør for Bandar Lengeh-provinsen, ifølge nyhedsbureauet IRNA.

Halvdelen af de 49 kvæstede er ifølge en lokal talsmands udtalelser til stats-tv blevet udskrevet fra hospitaler. Bjærgnings- og redningsoperationer er ifølge myndighederne lørdag færdiggjort.

Jordskælvet ramte ifølge Det Europæiske Seismologiske Center for Middelhavet (EMSC) i en dybde af ti kilometer.

USA’s Geologiske Undersøgelse (USGS) oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at skælvet ramte cirka 100 kilometer sydvest for havnebyen Bandar Abbas.

Sidste år i november blev en person dræbt, da Hormozgan-provinsen blev ramt af et dobbeltskælv med beregnede størrelser på henholdsvis 6,4 og 6,3.

Iran har i løbet af de seneste år været ramt af flere store jordskælv.

Landet ligger i et område med voldsom seismisk aktivitet på kanten af flere tektoniske plader og overlapper forskellige brudlinjer.

Det dødeligste jordskælv, der er registreret i Iran, ramte i 1990 med en beregnet størrelse på 7,4. Her blev flere end 40.000 mennesker dræbt i den nordlige del af landet.

I 2003 siden mistede op mod 31.000 mennesker livet, da et jordskælv med en beregnet størrelse på 6,6 ramte den historiske by Bam i det sydlige Iran.

70 procent af byens bygninger blev jævnet med jorden, og næsten alle indbyggere blev gjort hjemløse.

/ritzau/Reuters

Back to top button