Kultur

Jørgen Olsen: Det sidste job med Noller var forfærdeligt

Jørgen Olsen har spillet på flere festivaler. Blandt andet en af de første Roskilde Festivaler. Og så dannede Smukfest rammen om den sidste koncert med Noller.

I 2019 blev Brødrene Olsen halveret.

Niels “Noller” Olsen blev først ramt af en blodprop og siden af kræft i hjernen.

I dag er han kræftfri, men den 68-årige musiker kan ikke længere optræde.

Storebror Jørgen Olsen fortsætter med at stå på scenen og fremføre duoens sange. Det er dog endnu ikke blevet til mange koncerter, fordi coronavirusset ramte landet, da solokarrieren for alvor skulle i gang.

Men nu lysner det for Jørgen Olsen, og selv om der i øjeblikket ikke er planer om festivaloptrædener, så har den 72-årige Eurovision-vinder mange mindeværdige oplevelser:

Hvad er din yndlingsfestival?

– Det er Smukfest, fordi den emmer af kærlighed, grønne træer og dejlige mennesker.

– Det er fantastisk at stå der i den grønne bøgeskov. Der findes ikke noget smukkere end at stå i solen og synge alle de fantastiske sange og se alle de glade mennesker. Det er virkelig smukt.

Hvad er din mest mindeværdige festivaloplevelse som optrædende?

– Jeg husker tydeligt, dengang min bror var rigtigt syg, og jeg ikke vidste, hvor syg han var. Der spillede vi på Smukfest. Vi havde et job på festivalen, og jeg troede faktisk, at Noller var mere rask, end han var.

– Det var det sidste job, vi havde sammen. Der kunne jeg godt se, at han var så syg, så syg. Det var helt forfærdeligt. Han kunne næsten ikke klare det. Det er den værste oplevelse, jeg kan komme i tanke om.

– Når jeg alligevel tænker på Smukfest som min yndlingsfestival, så er det, fordi jeg mere tænker på festivalen og ikke lige vores optræden i 2019. Den er ligesom et andet sted i min erindring.

Sammen har Brødrene Olsen også spillet på Roskilde Festival – endda en af de allerførste af slagsen.

– Dengang var vi på en måde outdatede i den kontekst, fordi vi var popidoler. Det var jo de meget mere flippede grupper, der virkelig var in på daværende tidspunkt, og vi var absolut ikke flippede. Det var en stor overraskelse, at det gik så godt.

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse som gæst på en festival?

– Jeg vil nok ikke kalde det en festival, men jeg har set koncerter med Elton John, Paul McCartney og Stevie Wonder. Det er for mig det største, fordi det er mine store helte. Især Paul McCartney og The Beatles, men også Stevie Wonder. Han er out of this world.

– Da jeg første gang hørte indledningen til sangen “Superstition”, tænkte jeg: “Det er løgn det her. Jeg sælger alt, hvad jeg har, for det der niveau når jeg aldrig!”, siger Jørgen Olsen og tilføjer så:

– Det gør man heller ikke, for Stevie Wonder er så musikalsk, at vi andre bare er nogle små kedelige spillemænd i forhold til ham.

Hvad er det mest nyttige, du har haft med på en festival?

– Det har nok været en kold øl. Det er hyggeligt at få en øl, når det er varmt.

– Det betyder noget for stemningen. Man kan jo ikke stå der og drikke saftevand. Lidt spiritus er med til at løfte stemningen, men alt for meget kan smadre det hele.

– Finder man den der grænse, synes jeg, det er pragtfuldt.

/ritzau/

Back to top button