Forbrug

It-sikkerhedsprogrammer kan i sig selv give problemer

Mange har sikkerhedsprogrammer, de enten glemmer at opdatere eller fravælger at bruge. Det viser en undersøgelse fra it-sikkerhedsvirksomheden Trend Micro.

Hvis du ikke rigtigt er på fornavn med dine antivirusprogrammer og altid trykker “udsæt” til computerens opdateringer – så er du langt fra alene.

Trods gode intentioner er der nemlig ikke altid lige godt styr på computerens sikkerhed. Og mange har sikkerhedsprogrammer, de kun sporadisk bruger eller opdaterer.

Det viser en analyse fra it-sikkerhedsvirksomheden Trend Micro.

– Og det betyder, at sikkerhedsløsningerne i sidste ende ikke gør det, de skal, siger Jesper Mikkelsen, der er specialist i cybersikkerhed og teknisk direktør i Trend Micro.

Blandt dem, som ikke får brugt deres sikkerhedsprogrammer, svarer 37 procent, at det skyldes, at de er forældede.

38 procent undlader at bruge sikkerhedsprogrammerne, fordi de ikke ved, hvordan de skal bruges.

– Det betyder, at sikkerhedsløsningerne til sidst sander til. Og det er et kæmpe problem, fordi de kriminelle hele tiden forfiner deres metoder. Derfor skal sikkerhedsprogrammerne følge med, siger Jesper Mikkelsen.

Han råder derfor til, at du husker at holde både computer og sikkerhedsprogrammer opdateret.

– Det er katten efter musen: I takt med at angrebene udvikles, så skal sikkerhedsværktøjerne følge med, siger Jesper Mikkelsen.

I det store billede er en del af problemet også, at der ikke findes én samlet sikkerhedsstandard eller ét magisk sikkerhedsprogram, der kan sikre det hele.

– Tværtimod er der mange forskellige programmer og udbydere, siger Carl Wearn, der er specialist i cybersikkerhed hos it-virksomheden Mimecast og tidligere efterforsker ved det britiske Metropolitan Police, som i nogen grad minder om Rigspolitiet.

Derfor står du i bedste fald med et tætvævet sikkerhedsnet. I værste fald står du med en falsk tryghed og programmer, som ikke taler sammen.

I nogle sager har eksempelvis password managers – computerprogrammer, som hjælper med at huske dine koder – i sig selv udgjort en sikkerhedsbrist, fordi de blev hacket eller lækket.

– Så det er vigtigt at tænke over, hvilke sikkerhedsprogrammer man vælger i første omgang. Og her må man som almindelig forbruger gå efter en troværdig udbyder og stole på, at de udfører opgaven, siger han.

Ligesom Jesper Mikkelsen peger Carl Wearn på vigtigheden af, at sikkerhedsprogrammer, computere og telefoner løbende opdateres.

For det kan godt være, at enheden var en god redningsbåd, da du købte den. Men det batter ikke noget, hvis der siden er prikket hul i siden.

Og når et sikkerhedshul først er opdaget, så spredes nyheden ikke kun blandt sikkerhedsvirksomhederne, men også blandt kriminelle, som vil udnytte bristen.

– Så et antivirusprogram er kun så godt, som det er opdateret. Kør aldrig et sikkerhedsscan på computeren, før antivirusprogrammet i sig selv er opdateret, siger Carl Wearn.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker