Udland

Israels præsident venter snarlig aftale om omstridt retsreform

Planer om en retsreform møder voldsom modstand i Israel. Ifølge landets præsident er man tæt på et kompromis.

En aftale om den israelske regerings varslede retsreform ventes at være lige rundt om hjørnet.

Det siger Israels præsident, Isaac Herzog, i en udtalelse mandag eftermiddag ifølge nyhedsbureauet Reuters og flere israelske medier.

Regeringens planer om at reformere dele af retsvæsnet har trukket titusindvis af israelere på gaden lørdag efter lørdag siden nytår.

Kritikerne frygter, at reformen vil føre til, at retsvæsnet i Israel mister sin politiske uafhængighed. Og at det israelske demokrati i værste fald bliver erstattet af et autoritativt styre.

– Vi er tættere end nogensinde på muligheden for at nå en aftale om et udkast. Der er enighed om de fleste ting bag kulisserne, siger Isaac Herzog.

Det afhænger nu af lederne af Israels regering og oppositionen at nå en endelig aftale, understreger præsidenten ifølge Reuters.

Den israelske præsident har ikke konkret politisk magt. Præsidentposten er ceremoniel – altså formel.

Alligevel har Herzog involveret sig i sagen om retsreformen.

Mandag har han således holdt et møde med næsten 100 borgmestre og andre ledende personer fra lokale myndigheder i Israel for at diskutere en løsning på den ustabile politiske situation i landet.

På mødet opfordrede han ifølge Times of Israel til, at de israelske landspolitikere indgår et kompromis om retsreformen.

Desuden påpegede præsidenten, at det vil true demokratiet, hvis politikerne ikke lykkes med at moderere den reform, som er på tegnebrættet.

Reformen vil give det israelske parlament bemyndigelse til at omgøre domme i højesteretten. Desuden får landets regering mulighed for at udpege højesteretsdommere.

Bag reformplanerne står premierminister Benjamin Netanyahu fra højrepartiet Likud og hans koalitionsregering.

Regeringen anses for at være den mest højreorienterede og nationalistiske i staten Israels 75 år lange historie.

Den nuværende regering blev dannet i slutningen af december.

Inden da var Yair Lapid Israels premierminister. Han har udsendt en udtalelse mandag sammen Benny Gantz, der var forsvarsminister i Lapids regering.

De repræsenterer hvert deres midterparti i oppositionen – henholdsvis Yesh Atid og Blue and White.

I udtalelsen siger de ifølge avisen Haaretz, at deres forsøg på at række ud til Netanyahus regering i forbindelse med udarbejdelsen af en retsreform kun har resulteret i afvisninger.

– Israel er på grænsen til en national nødsituation, og Netanyahu nægter at stoppe, siger Lapid og Gantz.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker